to może ja coś dodam od siebie bo właśnie skończyłem projektować swoją zwrotnicę z SW.
na starcie zgodzę się z :
luke666 napisał:
Niestety, ale żeby dobrze zaprojektować zwrotnicę to trzeba mieć wsadzone głośniki do konkretnej obudowy. Pomiar głośnika wykonany w jednej obudowie będzie się różnił od pomiaru tego samego głośnika w innej choć podobnej obudowie. Napewno część z Was widziała porównanie ch-ki przed i po podfrezowaniu głośnika wysokotonowego. Mała zmiana a jednak potrafi sporo zdziałać.
tyle że chodzi bardziej o " krój " frontu obudowy i usytuowanie głośników.
Tutaj dochodzi sprawa Baffle Step.
Piszecie wszyscy, że u pana killera zwrotnice są zrobione, że tak powiem z du*y. A co jeśli ta zaniżona średnica to celowość? Ja np: celowo zawyżam wysokotonówkę ( nie tłumie jej L-Padem ), bo lubię więcej wysokich tonów.
Gdyby każdy zestaw kolumn głośnikowych przetwarzał całe pasmo równomiernie, można by powiedzieć, że wszystkie kolumny na świecie to jedno i to samo ( ewentualnie jeden basowiec ma więcej basu inny mniej, jedna wysokotonówka jest bardziej szczegółowa inna mniej, ale to kwestia wyboru przetworników ).
A przecież kolumny są tworzone pod odpowiednie style muzyki, pod odpowiednie pomieszczenia akustyczne.
Wszystko co napisałem to oczywiscie kwestia jednego wielkiego sporu, bo zapoczątkowałem tematy opisując ich tylko "przedsionek"
Dodam jeszcze, że robiac swoje monitory ( PLka 18WO + XT25 ) zastosowałem 2 obliczone na podstawie pomiarów zwrotnice i jedną z internetu ze
sprawdzonej strony. I nie da się ukryć, ale ta ze strony to była jedna wielka kicha. Pasmo poszarpane, bez ładu i składu.
Wina złago zaprojektowania, różnicy głośników (chociaż napis na nich "PL18WO" ten sam) czy może wszystko celowo, pasmo poszarpane, ale ma to swój cel i odbiór dla słuchacza.
Idąc do sedna powiem tak:
uważam, że killer nie robi lipy, a robi to co
uważa za dobre. Ale żeby to stwierdzenie utwardzić, trzeba by było jeszcze pare zwrotnic przetestować, bo na podstawie jednego testu to tak daleko nie można się wypowiadać. Nie wspomnę o tym, że ja nei zrobiłem ani jednego testu zwrotnic killera

Ja tylko wyrażam swoje poglądy.
[ Dodano: 2009-10-04, 12:56 ]
Edit: nie uwzględniając błędów statystycznych i pomiarowych, jakie wykonuje killer lub autorzy wątku.