• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[wzmacniacz] OTL słuchawkowy AVT2744

Reakcji
0
Właśnie skończyłem (została gałka potencjometru do wymiany - ta mi się nie podoba).
I tak:
- chassis z płytek z Leroy'a (po skręceniu sztywna/stabilna)
- front/tył, napisy wypalone laserem w tworzywie - 5 zeta po znajomości
- obudowa z blachy aluminiowej (polerka) - gięcie po znajomości, polerka we wlasnym zakresie
- boki z desek z garażu + lakierobejca (kolor palisander, 3 warstwy) - we własnym zakresie
- ozdoby drewniane przód/tył robione ręcznie we wlasnym zakresie
- osłony lamp: kółka wycięte laserem z tej samej blachy co obudowa, tulejki to stare przewody hamulcowe, wszystko pomalowane lakierem "chrome" - my hand made
- stopki z pręta aluminiowego (kolega zalatwił wytoczenie)
I jak?

Załączniki

• 1.jpg
    1.jpg
    86.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN2254.JPG
    DSCN2254.JPG
    92.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN2259.JPG
    DSCN2259.JPG
    129.8 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN2260.JPG
    DSCN2260.JPG
    133.8 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN2270.JPG
    DSCN2270.JPG
    116.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN2271.JPG
    DSCN2271.JPG
    69.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN2273.JPG
    DSCN2273.JPG
    108.1 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN2265.JPG
    DSCN2265.JPG
    109.4 KB · Wyświetleń: 0
Coś więcej na temat aplikacji ? Podaj linki chociaż do pdfa.

Jeśli chodzi o stylistykę, to śrubki trochę za duże i jest ich za duzo, razi to w oczy. Wysokość modułu z lampami też nie jest wg mojego gustu.
Jak sprawuje się to ze słuchawkami 32ohm?

Gratuluje konstrukcji.

Linka do opisu.
Jeżeli chodzi o śrubki: Twoje spostrzeżenia potwierdzają to, że efekt założony został osiągnięty, śrubki miały być widoczne :biggrin:
Słuchawki 32Ohm grają głośno i przejrzyście.

Mi się podoba, dodałbym do tego jakieś stylowe monitorki z 18cm wooferem (w stylistyce kolumn podłączanych niegdyś do gramofonów/adapterów). Dobra robota :)

Nie na temat...
Cholera, nieźle pojechałem, nie warto komentować z gorączką ;) A przecież nawet czytałem opis...

Przepraszam że odkopuje stary temat, mam pytanie.
Do zasilenia tego wzmacniacza wystarczy trafko TS30/1/676? To jest kit AVT2744 z opisem z strony http://skarabo.net/sid-21-otl.htm
W opisie jest mowa o trafie które ma 40W tj 6.3V 2-2.5A i 210-220V 0.1A, natomiast podane obciążenia dla ecl86 to 0.06A oraz 1.4A. TS30/1/676 ma 194V 0.09A i 6.3V 1.7A przy zasilaniu 220V gdzie na jałowo z 243V w gniazdku mamy ponad 235V i 7.8V na wyjściu. Wzmacniacz pracuje w klasie A więc niezależnie od poziomu wysterowania pobiera ten sam prąd czyli maksymalny. Da radę ten transformator czy trzeba coś mocniejszego?

Powrót