• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Otwór16mm w aluminium 6mm

Reakcji
0
Hej,
Nawiązując do mojego wcześniejszego wątku o przełączniku monostabilnym napotkałem kolejny problem :)
Chciałbym we froncie aluminiowym o grubości 6mm wywiercić otwór montażowy dla tego włącznika o średnicy 16mm :

Jakich narzędzi użyć? Czy wiertło stopniowe nada się w przypadku aluminium o grubości 6mm?

Nawet wiertłem do drewna to zrobisz zapiętym do wiertarki na korbkę... Oczywiście najpierw musiałbyś jakąś mniejszą średnicą to przewiercić.

trzeba bylo pomyslec o tym na etapie projektowania - bys wypalil na laserze

tak, wiertlo stopniowe bedzie idealne

trzeba bylo pomyslec o tym na etapie projektowania - bys wypalil na laserze
Wiadomo, że by wycieli :) jednak do konca nie bylem zdecydowany czy w ogóle umieszczać cokolwiek na froncie - wyszło dopiero teraz :)

Czy w wiertle stopniowym nie zahaczę stopniem "wyżej" zanim przewierce na wylot? jakie tam są odstępy? wiertło będę zamawiał a w necie takich informacji nie podają :/

Ja u siebie tak robiłem nie raz.
Raz z jednej a raz z drugiej, a to co w środku nie zebrało to frezem na wiertarkę.
Idealnie wychodzi.

A nie masz kogoś znajomego kto ma wiertarkę stołową ? Można by założyć ograniczenie głębokości wiercenia i wtedy nie zahaczysz kolejnym stopniem.

niestety - nikt ze znajomych nie posiada bardziej wyszukanych narzędzi niż śrubokręt czy kombinerki ^^
Myślałem, o tym żeby kupić uchwyt do zwykłej wiertarki dla precyzji ale wszystkie które oglądałem miały straszne luzy o_0

zamówię wiertło i zobaczę jak wyjdzie :)

Nie na temat...
Czyje te paluchy od nogi we froncie odbite ?? Zainwestuj w kapcie bo nie ma nic gorszego niż zimno w stopy ;/

Nie na temat...
Nie na temat...
Czyje te paluchy od nogi we froncie odbite ?? Zainwestuj w kapcie bo nie ma nic gorszego niż zimno w stopy ;/
forum rzadzi, forum radzi, forum nigdy Cie nie zdradzi :P

dobrze że paluchy, bo na allegro pojawiały się nieco bardziej zaskakujące narządy.

Ostatnia edycja:
Nie na temat...

Cytat Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
Nie na temat...
forum rzadzi, forum radzi, forum nigdy Cie nie zdradzi :P

dobrze że paluchy, bo na allegro pojawiały się nieco bardziej zaskakujące narządy.

Cholera miałem nadzieję, że nikt nie zauważy :D

Uważaj żeby ci wirów nie ciągła bo potrafią nieźle porysować blachę, najlepiej wiercić z drugiej strony panelu.
Wiertło stopniowe ma jakieś 3mm skosu pomiędzy stopniami. Przy 6mm materiale trzeba będzie poprawiać z drugiej strony otwór bo 16mm nie przejdzie na wylot.
Pamiętaj że aluminium też lubi "mazidło".

oklejenie taśma malarską nie uchroni przed porysowaniem?
Ps. czy tak wypolerowane aluminium można zabezpieczyć lakierem ;)?

Nie mialem do czynienia z takim wiertlem, ale przy zwyklym moglo by przetrzec jedna warstwe tasmy malarskiej.
Lakierem moze nie, ale chyba da sie zrobic bezbarwna anode ;)

W blasze 6 mm można już użyć otwornicy .
Pytanie czy koszt porządnej otwornicy będzie dla Ciebie znośny. Taniej wyjdzie kupno choinki .
Alu jednak miękkie warto by zacisnąć ten front pomiędzy dwiema płytami ze sklejki tym bardziej że zapewne będziesz wiercić "z ręki "

Byłem wczoraj w sklepach poszukać wierteł stopniowych - nie znalazłem nic poniżej 250zł o_0
Czy te z allegro za 40zł nadają się żeby chociaż jeden otwór nimi zrobić ;)? bo takie wiertło ze sklepu to mnie wyjdzie więcej niż cała moja obudowa :D

Powrót