• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] P-1 by Rosiu

Reakcji
0
Witam wszystkich chciałbym przedstawić mój pierwszy poważniejszy zestaw monitorów które nazwałem P-1

Przetworniki jakie zostały zastosowane :

Średnio-niskotonowy : WM.STX.6,5.1,5.180.8.F.A.FC.X (GDN-18-140-8-AWX)
Wysokotonowy : USHER T9950-20

Od początku miały to być monitory bliskiego pola lecz jak się okazało na koniec radzą sobie i w bliskim polu jak i z odległości 1.5-2.5 m
Zainspirowany projektem 3SM postanowiłem zrobić coś na podobiznę lecz z małymi zmianami . Właściwie z projektu 3SM wziąłem samą inspirację jak będą wyglądać.

Obudowa :

Pojemność obudowy to około 15 L . Budowa rozpoczęła się od płyty MDF 18 mm poprzez oklejenie 3mm HDF na fornirze Palisander Brazylijski kończąc. W środku znajduję się 1 wzmocnienie. Wygłuszenie z maty
bitumicznej z filcem na całości z wyjątkiem przedniej ścianki oraz wełną owczą monacora . Na froncie znajdują się skosy wykonane ręcznie pilnikiem i papierem ściernym , finalnie oklejone eko-skórą. Front przyklejony na 1 mm " dystansie " . Zrobiłem go frezując na głębokość 2 mm prostokąt w którym został przyklejony 3 mm HDF . Na HDF przykleiłem front.

Elektronika :

Zwrotnica zbudowana według projektu lklukasza. Niestety nie pamiętam nazwy kabli , pamiętam tylko tyle że kupowałem na allegro około 12 zł za metr ( na forum ktoś je polecał ).
Planowane strojenie to 40 Hz uzyskane za pomocą 2 tuneli BR o wymiarach 52x164. Terminale bananowe STX-a .

Na sam koniec woskowanie STARWAXEM.

Koszty : około 2500 zł za parę.

Chciałem robić pomiary więc zrobiłem przedwzmacniacz mikrofonowy i zakupiłem wkładki lecz przedwzmacniacz nie zadziałał...

Jak to gra... ? Jak dla mnie czyściutko i pięknie ale to chyba żadna nowość jeśli chodzi o opinie własnego projektu. Nie mogę do niczego porównać ponieważ nie mam za bardzo styczności z głośnikami tego lub wyższego poziomu :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jak to gra... ? Jak dla mnie czyściutko i pięknie ale to chyba żadna nowość jeśli chodzi o opinie własnego projektu.

Niekoniecznie.
Bywa całkiem często, że ocena jest właściwa i taka amatorska, własnoręcznie wykonana konstrukcja rzeczywiście gra na poziomie sklepowych konstrukcji o cenie przekraczającej budżet.
Ważne, że konstruktor jest zadowolony z efektu włożonej pracy. Ale czujnym być: zadowolenie to jest bardzo niebezpieczne, wielu popada w fascynację i uzależnienie, kończy się to budowaniem wciąż nowych konstrukcji, monomanią, konfliktami i ciasnotą w domu, może rozwodem...
Dobra pierwsza robótka.

Bardzo ciężkie optycznie. Nie trafiają z mój gust.
Chwali się wykonanie i chęci.
Wyszła spora kwota końcowa, 2500zł jeśli same głośniki i zwrotka wychodzą poniżej 1000zł to bardzo dużo.

same głośniki to cena rzędu 920 zł a zwrotki wyszły prawie 400 zł z części z polinku. Na zdjęciach wydają się faktycznie ciężkie ale w rzeczywistości jest inaczej .

Całkiem przyjemne. Tylko coś sporo wyszło za całość.

Przetworniki : 950 zł
Zwrotnice 380 zł
Fornir 200 zł ( Tak wiem bardzo drogo... to jest cena za 2 wielkie płaty )
Drewno 250 zl
Terminale tunele kolce śruby około 100 zł
Kleje ok 60 zł
i inne pierdółki pewnie jakbym dokładnie wyliczył to zejdzie do lekko ponad 2000 zł . Ciężko mi wyliczyć bo drewno , fornir , maty , wełna jak śruby i kleje zostały i zostaną użyte w innych projektach :)

Może trzeba było zakupić całe płyty MDF i HDF i zapłacić za rozkrój też... Nie każdy tnie samodzielnie w domku.

DIY już robiłem lecz nie na takim poziomie. To jest cena MDF ( 160 zł ) + cięcie 90 zł . Płyta rozmiarów 280 cm x 200 cm

To taniej i ciekawiej byloby samemy pociąć
E no co Ty.
Najciekawiej byłoby płytę 280 x 200 cm przewieźć rowerkiem albo przenieść balansując nią na głowie ciasnymi uliczkami, wwieźć/wnieść na X piętro w bloku i pociąć w kuchni między lodówką a parapetem przytulając pośladki do zlewu. I pewno taniej też.

Nie na temat...
I zakwasach od targania kilkudziesięciu niewygodnych kilo, tam 18 mm MDF, to nie żarty w wielkim klocu... Sam (wprawdzie pocięte, ale duże formatki i dużo) woziłem niedawno, pewien debilek zajechał drogę skuterkiem... Przednia szyba w niebie. To naprawdę jest ciężar.

Stoją na szafach przy biurku ostatecznie jakiś 1-1.5 m nad głową skierowane mniej więcej w moją strone i dają radę. Ustawienie na biurku jest dość specyficzne ponieważ zupełnie zanika bas ( dziwne pomieszczenie ;p )

Skoro są czołami skierowane na Ciebie to jako rozwiązanie tymczasowe ujdzie, ale nie dałoby się jakoś przemeblować pokoju? Wrażenie odsłuchowe takiego dźwięku dobiegającego pod silnym kątem z góry jest pewno lepsze niż bez basu, ale żal tak wykorzystywać te monitorki.

Powrót