• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

płyn ferromagnetyczny

Reakcji
0
Witam
Wysychający płyn w szczelinie wysokotonówki zablokował cewkę, macie pomysł jak sobie z tym poradzić?
Da się to jakoś zmiękczyć aby wyciągnąć cewkę?

Dzięki za odpowiedź w sumie już sobie poradziłem, na szczęście karkas jest alu i można było moczyć, spirytus załatwił sprawę.

Obydwa głośniki uratowane, teraz pytanie gdzie kupić taki płyn z pewnego źródła, aby mi w pół roku nie zaschło, czy nie ma znaczenia i brać z allegro?

No trzeba, tylko jak to sprawdzić czy jakiegoś dziadostwa nie nakupimy? Na razie poskładałem "na sucho" ale docelowo raczej trza coś tam wlać. Paweł, nie bawiłeś się tym nigdy? Bo ja nie i nie mam wiedzy w tym temacie.

kiedys kupilem cos z allegro i wlasnie szybko wysechl... ale tez moze to z tego powodu ze glosnik nie byl uzywany?

Po pracy sprawdzę czy leżakowanie wpływa na wysychanie tego szajsu, mam jakieś głośniki które leżą ze dwa, może trzy lata. Dobrze że nie zamówiłem z alle.

Płyn staje sie płynny pod wpływem ciepła
Mozesz go podgrzać suszarka

A płyn zastyga pod wpływem nie używania i ubiegu czasu

Usunięcie tego ferrofluka mocno rozstroiło kolumny? Zastanawiam się czy koniecznie pchać się w to, poskładałem na sucho i nie słychać aby coś było nie tak. Z drugiej strony, projekt kolumn zakładał głośnik z płynem.

Generalnie to jednak trza to wlać, tylko co kupić? Chodzi o to że głośnik dość trudny w demontażu (coax KEF) i średnio uśmiecha mi się rozbieranie go za jakiś czas aby sprawdzić czy to co wlałem nie zaschło. Nie bardzo wiem co z tym zrobić.

W brzmieniu zmienia na charce nie bardzo
Najwiecej w miejscu fs
Na wykresie impedancji widać najwiecej

Dzięki za odpowiedzi, poszukam jeszcze może czegoś lepszego niż to co na alle można znaleźć, chyba że możecie polecić coś sprawdzonego.

jeden forumowicz meczy mnie z naprawa jego glosnikow wiec draze temat ferrofluidu...

doszedlem do ciekawego wniosku
http://allegro.pl/ferrofluid-efh1-2ml-nie-tylko-do-zabawy-i5605474931.html
Ferrofluid EFH1 - skoro mam juz konkretna nazwe to mysle sobie ze dobry produkt...
sprawdzam co to jest. dochodze do strony producenta. a tu sobie ladnie czytam

EFH Series Educational Ferrofluid!! :p

do audio jest zupelnie inna seria!
https://ferrofluid.ferrotec.com/products/ferrofluid/audio

szukam gdzie to mozna kupic ;)

jak tylko znajde chwile to napisze do nich o ferrofluid

zastanawiam sie co moze dac ferrofluid do subwoofero :D

Powrót