• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Płyta MDF 18mm nacinana

Reakcji
0
Witam
Jestem nowy na forum ale czytam to forum od dawna.
Przygotowałem sobie projekt kolumny i napotkałem pierwszy problem.
Mianowicie w moim mieście nie mam gdzie kupić płyty MDF 18mm nacinanej.
Czy ktoś wie kto prowadzi sprzedaż wysyłkowa i można kupić 2 kawałki 500mm x 820mm?
Z góry dziękuję i Pozdrawiam

Nie da rady. Ale, znalazłem sposób aby sobie to przygotować samemu. Zrobię uchwyt do szlifierki z podstawą. Szlifierka będzie miała regulacje głębokości cięcia za pomocą śruby rzymskiej.
A za prowadnice posłużą mi 2 poziomice. Jak ma być DIY to będzie DIY.
Dziekuje Bardzo za pomoc

Nie da rady. Ale, znalazłem sposób aby sobie to przygotować samemu. Zrobię uchwyt do szlifierki z podstawą. Szlifierka będzie miała regulacje głębokości cięcia za pomocą śruby rzymskiej.
A za prowadnice posłużą mi 2 poziomice. Jak ma być DIY to będzie DIY.
Dziekuje Bardzo za pomoc

Chcesz wykorzystać szlifierkę kątową ? Pamiętaj o dopuszczalnych obrotach dla tarczy (bo użyjesz tarczy do drewna ?). Trochę mało bezpiecznie brzmi to Twoje rozwiązanie; jeżeli zamierzasz częściej bawić się w DIY audio to kup nawet jakąś bardzo budżetową pilarkę tarczową.

To jest mój pierwszy projekt. Wiadomo z biegiem czasu będzie trzeba pomyśleć o innych narzędziach.
Szlifierka ma regulacje prędkości także prędkość do pasuje. Co do BHP to szlifierka będzie zabudowana z 3 stron aby była prostopadle do obrabianego materiału.

To jest mój pierwszy projekt. Wiadomo z biegiem czasu będzie trzeba pomyśleć o innych narzędziach.
Szlifierka ma regulacje prędkości także prędkość do pasuje. Co do BHP to szlifierka będzie zabudowana z 3 stron aby była prostopadle do obrabianego materiału.

To już lepiej kup HDF 3mm i sklej kilka warstw imho (robiłem tak na tych z avka).

Szkoda palców, przydatne są ;-)

Jak mówi stare chińskie przysłowie:

Narzędzi używaj zgodnie z przeznaczeniem, bo dupę będziesz podcierał łokciem !

Jaki najmniejszy promień można zrobić za pomocą tej płyty?

Nie mam pojęcia niestety, ale nie spodziewaj się okręgu 30cm ;)

Sklejka 4mm jest bardziej elastyczna od HDF (ale i droższa), są też specjalne sklejki elastyczne, ale z dostępnością różnie:
edccbbca0ed98d6049f8d71cdb5f5c38_1437743248.jpg

Właśnie tak chciałem zrobić. Tylko że zamiast piły tarczowej bym użył szlifierki kątowej

szlifierką to się zmęczysz niepotrzebnie, piła tarczowa stołowa, elektryczna ręczna/zagłębiarka lub frezarka i tu podobnie dolno-wrzecionowa lub górno

W ten sposób"z nacięciami" można wyginać tylko niewysoką płytę- jak w linku,jeśli masz do ugięcia powiedzmy 30cm lub więcej to trzeba przygotować szablony bo w przeciwnym razie promień gięcia będzie na środku większy niż na końcach. Podobnie rzecz się ma z gięciem cienkiej sklejki lub płyty im gęściej są szablony tym gięcie dokładniejsze.

Powrót