• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

PA 300 dźwięk

Reakcji
0
Witam

Czy mógłby mi ktoś opisać dźwięk jaki płynie z końcówki PA300?? Zamierzam użyć jej do budowy stereofonicznego wzmacniacza. Jaką ma przestrzenność, Czy gra dynamicznie itp.
Proszę o porównanie z jakimś seryjnym wzmacniaczem

dziękuję

no no ja tez planuje zrobic cos podobnego ale nie chce mi sie narazie tym zajac ;]
moze kiedys ale to i tak bedzie 2 x monoblok ;]

dzwiek z niego rozlewa sie po całym pokoju wieć chyba jest dość przestrzenny, a dynamika taka sobie - jak mi spadł ze stołu to narobil hałasu ;)

Dzięki za odpowiedzi. Zamierzam zbudować wzmacniacz typu DUAL MONO, 2 niezależne kanały, dwa przedwzmacniacze dwa trafa idt itp. Przestrzeń ma dobrą, dynamikę taką sobie, a co z odstępkiem s/n??

To daj jeszcze dwa kable zasilajace i podlacz pod dwie elektrownie :)

chyba zapomniałeś jeszcze zapytać o poziom przesłuchów międzykanałowych i zniekształcenia nieliniowe i intermodulacyjne... ale skoro uważasz, ze takie subiektywne parametry jak przestrzenność są ważniejsze...

i jak gra dla częstotliwości powyżej 1 kHz, bo na ch-ce tam już zniekształcenia mocno rosną 9przynajmniej dla MJ). A 2 SC maja pasmo 15 Mhz, więc powinno byc lepiej. Szkoda tylko, ze jeden Mj kosztuje 6,50 a 2SC 12. Eh......

to normalne, że zniekształcenia harmoniczne są powyżej 1kHz, skoro wyznacza się je dla sygnału sinusoidalnego 1 kHz ;)

spectraLab dobrze mierzy znieksztalcenia. Oczywiscie jak sie ma dobra karte muzyczna. Hobbybox 5.0 tez jest niezly.

A jakie znieksztalcenia ma wzmacniacz przy 20Khz? W zasadzie duze ale druga harmoniczna wypada przy 40Khz wiec czy to slychac?

HE HE "bez kapeluszy" u mnie nazywaja te tranzystory grzybami :)
Ja tez ich nie cierpie sa drogie bo duzo blachy i nie wygodne i wcale nie lepsze.

borys napisał:
Moze troche nie na temat, ale jak by sie komus przydala plytka z ''normalnymi'' tranzystorami to prosze.
Mozna by ja jeszcze sprawdzic.

Borys dobra robota ;) te tranzystroy toshiby są naprawde niezłe i niedrogie.

sorki za lekkie odejście od tematu ale czy wie ktoś może co to za tranzystor T11?

ściągnąłem z elektrody chyba plik w formacie djvu polutowałem już troche elementów i troche się zdziwiłem gdy zauważyłem że w spisie nie ma T11 :P

elementy2xh.jpg

Powrót