• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Panel z allegro

Właśnie szukam pomysłu i natchnienia. Z tematyką DIY mam kilkuletni rozbrat, przy założeniu że mam do wydania ok tysiąc złotych na przetwornik i panel aktywny do subwoofera (resztę mam) czego mógłbym szukać? Subwoofer ma być bardziej punktowy niż powodować trzęsienie szklanek w barku.
Pomysł złożenia sobie suba przyszedł, gdy przeglądałem oferty allegro i olx gotowych sprzętów . Za 1 tys zl można dziś mieć używany DALI CONCEPT, Velodyne Impact 10, B&W ASW600 lub 650 ew Paradigm PDR-12, liczę że w tej cenie pomożecie mi złożyć coś ciekawego.

Ostatnia edycja:
Głośnik ogólnie jest ok, ale jest dosyć wymagający jeśli chodzi o napęd - uważam, że 300W to wcale nie jest dla niego za dużo, a panel o takiej mocy na 8 omach to rzadkość albo drożyzna.

W jakim pomieszczeniu ma to grać?

Ostatnia edycja:
20m2 obecnie, budujemy domek gdzie salon będzie mial ok 25m2 plus aneks kuchenny 15m2.
Moim zamarem jest wydanie ok 1 tys zl na panel i przetwornik, wszystko inne mam. Chciałbym kupić graty i wykonać cos ciekawego, co zagra lepiej niz używany klocek za 1 tys z allegro.

Ostatnia edycja:
Z panelami zawsze był problem.
Kilka lat temu jak pojawiły się panele ABelektronika, pojawiło się również światełko w tunelu.
Niestety, rzeczywistość zweryfikowała.
Kupiłem 2 panele PA400, drugi raz nie kupię.

Więc... Gdzie jest granicą gdzie nie jest szkoda kady?

Monacor SAM-300D oraz STX SUB-9000.
Tymi panelami bym się zainteresował.
Oba w specyfikacji mają 300W przy 4 ohmach.
Monacor ma podbicie +3db przy 40Hz.
STX ma wejście wysokopoziomowe (czasem bardzo przydatne).

Ostatnia edycja:
Rozważył bym jeszcze SB34SWNRX-S75-6

w obudowie zamkniętej + monacor

Ostatnia edycja:
Mam suba a na W.27.500.8.FCX plus panel Irkowy 150W 8om. Pamiętam jak mi się morda cieszyła jak włączyłem Władcę Pierścieni i poczułem się jak w kinie:) Ale prawda taka, że z subem jest o tyle problem, że nie można jednoznacznie stwierdzić gdzie będzie stał. Pamiętam jak latałem z nim po całym pokoju. W jednym miejscu oglądało się bajecznie a w kolejnym w ogóle nie było go słychać.
Jeśli ktoś myśli, że wyda 2tys na panel oraz głośnik i będzie wielkie WOW to może się srogo zawieźć - adaptacja, adaptacja i jeszcze raz adaptacja pomieszczenia - tak tylko dla przestrogi:)

Pozdr

Mam suba a na W.27.500.8.FCX plus panel Irkowy 150W 8om. Pamiętam jak mi się morda cieszyła jak włączyłem Władcę Pierścieni i poczułem się jak w kinie:) Ale prawda taka, że z subem jest o tyle problem, że nie można jednoznacznie stwierdzić gdzie będzie stał. Pamiętam jak latałem z nim po całym pokoju. W jednym miejscu oglądało się bajecznie a w kolejnym w ogóle nie było go słychać.
Jeśli ktoś myśli, że wyda 2tys na panel oraz głośnik i będzie wielkie WOW to może się srogo zawieźć - adaptacja, adaptacja i jeszcze raz adaptacja pomieszczenia - tak tylko dla przestrogi:)

Pozdr

Niestety to prawda.
Nie tyczy się to tylko do subów ale do całego systemu audio.
Bez odpowiedniej akustyki nic dobrze nie zagra.

Kilka lat temu, jak miałem suba w pokoju, sprawdzałem najlepsze miejsce gdzie mógłbym go postawić.
Okazało się, że najlepsze miejsce jest nad TV, w rogu między ścianą a sufitem :)

Mam teraz od kolegi pożyczony sub Bowers&Wilkins ASW600, obudowa zamknięta. Jak dla mnie w muzyce gra świetnie, zeto buczenia, szybki, kontrolowany. Jesy ustawiony frontem do słuchacza zaraz obok stolika audio. Obym zdołał zrobić by moj DIY zagrał podobnie.

Okazało się, że najlepsze miejsce jest nad TV, w rogu między ścianą a sufitem :)

Żeś mnie zaintrygował. Stał kolega i trzymał tego suba nad głową jak szukałeś miejsca, czy jak? Nawet by mi do głowy nie przyszło szukać gdzie indziej niż na podłodze :)

Powrót