• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Parametry głośników.

• Autor wątku Autor wątku shape
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Mam małe pytanie, jako że od dobrych dwóch lat przeglądam forum, oglądam zdjęcia i relacje z budowy, w końcu zdecydowałem się na budowę. Niestety nie mam na razie możliwości pomiaru parametrów przetworników, ze względu na brak potrzebnego sprzętu. Zdecydowałem się sklonować jakąś konstrukcję z forum, z tanich przetworników STXa. I tu pojawił się mały problem, STX wprowadził nowe oznaczenia głośników i trudno teraz cokolwiek dobrać do istniejących projektów. I moje pytanie jest takie, jak jest z rozrzutem parametrów przedstawionych przez producenta. Czy wierzyć im i wprowadzić do obliczeń, lub sugerować się nominalnym litrażem skrzynki? Ktoś kiedyś to sprawdzał?

No i co z nim? w nawiasie masz przecież starą nazwę.
Jeśli masz do niego projekt (wysokotonówkę + zwrotnicę), to o co konkretnie pytasz? czy po zmianie nazwy zmieniły się też parametry?

Generalnie chodzi mi o to, czy jak producent podał że rekomendowana pojemność skrzyni wynosi 10L przy 45Hz, to gdy taką sobie zbuduję to będzie w miarę dobrze grać?

Powrót