• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Parametry glosnika w WinISD Pro - nazewnictwo

Reakcji
0
Dwie kolumienki bass-reflex:
ARV-104-04-8
ARP-150-00-8
GDN-27-150-8-SS

Hmmm wzialem sie za WinISD Pro i przy dodawaniu glosnika (STX GDN-27-150-8-SS) nie moge znalezc wszystkich parametrow, tzn. one pewnie sa na stronie STXa, ale pod innymi nazwami. Prosze o wskazanie.

Electro-Mechanical Parameters:
fLe, KLe
Large-Signal Parameters:
Xmax, Hc, Hg, Vd, Xlim, Pe
Thermal Parameters:
AlfaVC, R(t), C(t)
Figure of merits:
SPLmaxLF, Gloss
Dimensions:
Vcd, Dvol

Poza tym program bardzo duzo danych wyliczyl na podstawie tych juz przeze mnie wprowadzonych. Z tego co zauwazylem porownujac dane producenta i wyliczone, to mozna na tych wyliczeniach polegac, mam racje? Aha i producent nie podal glebokosci magnesu, wiec gdyby ktos byl laskawy podpowiedziec rowniez bylbym bardzo wdzieczny. Hmmm parametru Thick tez nie podal, ale chyba jak tam wstawilem 3 mm, to nie bedzie to zaklamywalo obliczen? ;) Aha i jeszce jakie polaczenie mam ustawic: szeregowe czy rownolegle? Dzieki i pozdro!

ta opcja jest do głośnika 2 cewkowego magnes 27 ma 2cm głębokości większość parametrów nie przyda ci się do symulacji (generalnie tylko Qts Qes Qms Vas Fs X-max moc SD i Re)

Wprowadzilem wszystkie parametry ktore podales, ale dla WinISD to jest za malo. Czy wszystkie pola musza byc wypelnione?

"Consistency check on following parameter groups failed. See the help file for recommended data entry procedure."

O co wiec chodzi?

Cóż, tak to już jest z tą wersją alpha - nieznane parametry są obliczane na podstawie tych już znanych. Jak w to miejsce wpiszesz samodzielnie parametry, chociażby minimalnie różne od tych obliczonych, to wyskoczy taki komunikat. W wersji beta tego nie było i nikt nie narzekał. Wpisz tylko to co podał SW, więcej naprawdę nie trzeba.

zip,a wlasnie ze nie,ja wpisuje parametry i jak mi jakis zmieni to wpisuje ejszcze raz,i daje potem ok czy jak tam pisze,i mam glosnik i wszystko smiga

nie zmieniajcie parametrów co Win ISD wylicza sam one są wyliczane ze wzorów matematycznych a błędy wynikające np z zaokrąglania wielkości traktowane są jako błąd

Powrót