• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Parametry STX. Prawdziwe? ,Opinie użytkowników kolumn na STX

Moim zdaniem ze średnitonowych STX to jedynie model GDM 17-150 SS zasługuje na uwagę. A wysokotonowki są badziewie, wystarczy spojrzec na charakterystyke częstotliowściową i porównać sobie np. z odpowiednikami produkcji Tonsil.

tonsil ma tak naciągane charakterystyki że głowa mała..... robiliśmy z yoshim pomiary 11/100 i nie trafiły się nam 2 takie same.... yoshi miał chyba z 6 sztuk ja 4..... co więcej okazało się że moje dwa tonsilki mają rozne karkasy cewek.... chyba we wrześni wyznaje się zasade że cewka to cewka i olać z czego ją zrobili... STX ma kiepskie kopułki niewiem jak 11/200 bo jeszcze jej nie słuchałem. ale tonsil ma niewiele lepsze... ja bym zainwestował choćby w najtańszego peerlessa czy Vifke (koło 100zł sztuka a jakość nieporównywalnie lepsza)

A czy głośniki basowe STX trzeba wygrzewać. Jeżeli tak to w jaki sposób i czy w obudowie czy bez?

koniecznie w obudowie!! inaczej jak zresztą w kazdej basówce wyprujesz zawiesznie jak będziesz to nieumiejetnie robił

Tonsilowskie 11/100, które mierzyłeś, pochodziły z allegro, giełdy czy ze sklepu?
Nie mam zamiaru kupować, to czysta ciekawość.

Wygląda więc na to, że Tonsil wypycha na rynek dla DIY głośniki, które nie przeszły kontroli technicznej (o ile jakąś kontrolę jeszcze mają).

Powrót