• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwsza konstrukcja diy

Reakcji
0
Witam, może zacznę od tego, że jestem bardziej użytkownikiem słuchawek, niż głośników. No ale wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia... mam kilka par słuchawek ^^, a teraz chciałbym sobie sprawić jakieś monitorki do ~300-400zł. Na początku szukałem takich gotowych głośników w sklepach, ale stwierdziłem że może sam będę w stanie zrobić coś lepszego i miałbym o wiele większą frajdę.

Jestem zdecydowany na ten projekt autorstwa użytkownika Pawel S.
http://diyaudio.pl/showthread.php/24722-Stx-wm-stx-5-1-140-8-f-s-mc-x-(gdn-14-100-scx)-t-stx-4-1-200-8-f-a-pc-x

Ale mam kilka nurtujących mnie pytań:

1. Obudowa w projekcie jest zbudowana na 8l, ale twórca poleca zbudowanie obudowy 12l. Powiedzmy że chciałbym zrobić sobie taką 12l, czy wystarczy że sobie powiększę projekt według własnego uznania (np.: po prostu ją pogłębię) czy lepiej jest użyć programu Winisd Pro.
2. Czy jeśli zrobiłbym tą obudowę 12l to musiałbym coś zmieniać w elektronice? W temacie użytkownicy wspominają coś o strojeniu, ustawieniu zwrotnicy dla świeżaka brzmi to na dość skomplikowane i po prostu nie wiem czy dałbym radę to dostosować do swoich potrzeb.
3. Prace związane z obróbką drewna raczej spokojnie mógłbym wykonać, lutowanie też, ale najbardziej obawiam się tej zwrotnicy, po prostu nic mi nie mówią te schematy, nie wiem co z czym trzeba będzie połączyć. Wiem tylko że powinno się to zamontować na czymś w rodzaju płytki.

Czy z taką niewiedzą na temat budowania zwrotnicy zabierać się za diy czy raczej sobie odpuścić?

Dziękuję i liczę na wyrozumiałość :)

1. Wystarczy, najważniejszy jest litraż.
2. Nie, ale rozmiary przedniej ścianki i położenie głośników powinno zostać tak jak jest.
3. Poradzisz sobie, nie ma w tym filozofii. Zawsze możesz wrzucić zdjęcia i ktoś ci podpowie w temacie połączeń.

Powodzenia, udanej zabawy

Obudowa w projekcie jest zbudowana na 8l, ale twórca poleca zbudowanie obudowy 12l. Powiedzmy że chciałbym zrobić sobie taką 12l, czy wystarczy że sobie powiększę projekt według własnego uznania (np.: po prostu ją pogłębię) czy lepiej jest użyć programu Winisd Pro.

Wzorowałem się na tym projekcie, ale zrobiłem właśnie większe obudowy. Tu opis:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3138201.html

Co prawda inne forum, ale na DIY już kilka klonów tego projektu było. Co do kosztów, u mnie wyszło trochę ponad 500zł.

Ok, dzięki za odpowiedzi, powoli szykuję się do zakupu potrzebnych elementów. Zdecydowalem się na tunel b-r zamiast szczelinowego.

Aktualna lista zakupów wygląda tak:
643132a3c2c203336fa3da6fe88e39a5_1473940928.jpg

Ogólnie chciałbym wszystko zakupić w STX ale głośników niskotonowych które są w projekcie nie ma, a nie chciałbym kupować innych bo to chyba wiąże się z innymi ustawieniami zwrotnicy.

Brakuje głośników niskotonowych ale zakupie je tutaj -- > https://muzyczny.pl/136206_STX-GDN141008SCX-Glosnik-niskotonowy-140mm-8R-100W-HIFI.html

Brakuje cewek,bo po prostu nie wiem które z oferty stx są odpowiednie do mojego projektu, byłbym wdzięczny jak by ktoś mi pomógł. Brakuje też kondensatora 0,56uF ale albo jestem ślepy albo nie ma takiego w ofercie stx. Ogólnie jeśli jeszcze czegoś brakuje to byłbym bardzo wdzięczny jak by ktoś był chętny mi pomóc :)

Te terminale anuluj - mam je, są to jednorazówki na cieniutkich blaszkach i słabymi gwintami

Ostatnia edycja:
Powrót