• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwsza konstrukcja

Reakcji
0
Jest to mój pierwszy post na forum wiec na początku się przywitam.
Czytam forum już od dłuższego czasu i w końcu zdecydowałem się na pierwszą konstrukcję. Prawdopodobnie będę miał kilka pytań dlatego założyłem osobny temat żeby nie zaśmiecać forum moimi tematami.

Chciałbym zrobić coś takiego: http://img42.imageshack.us/i/fx200diy6342506.jpg/
Na wstępie robię kosztorys i tu mam pytanie jaki kupić wzmacniacz aby kolumny były w pełni wykorzystane. Oczywiście będę szukał jakiegoś używanego sprzętu.

Obudowę zaczynam robić od jutra.
Pozdrawiam

Też będę robić te 3 drogi,mam wzmacniacz Denon PMA-720 - 350 zł i myślę,że spokojnie da rade.

Jak ma być stosunkowo tanio to NAD 3020. Mocą nie grzeszy, ale za to bardzo ładnie gra.

Panowie jak nie umicie poskladac zwrotnicy to mozna zamowic w STX-ie gotowa lub zwrocic sie do Pawla S. to on napewno posklada wam.

Wiem że w stx-ie mają tylko szukam tańszej propozycji ;)
A sam wolę nie próbować składać, lepiej jak zrobi to ktoś kto się na tym zna.

deco_23 napisał:
Karol zwrotnice będziesz robił sam?
Bo ja myślę że sam to nie dam rady bo z elektroniki nie jestem asem.
Może ktoś z forum zrobiłby do niego zwrotnice na zamówienie?
kup gotowce od STXa. bardziej sie oplaca niz zamawianie w polinku
deco_23 napisał:
Wiem że w stx-ie mają tylko szukam tańszej propozycji
taniej bedzie tylko na elektrolitach i cewkach 0,5mm :P
wiec sie nie oplaca

Nie wiem czy sam będę zwrotnice robił czy może Paweł mi zrobi za opłatą oczywiście :) Albo w stxie zamówie pewnie odrazu z przetwornikami.Narazie o zwrotnicach nawet nie myślę postanowiłem,że pierw kupie płyty poskrecam oforniruje i dopiero jak bedą budy gotowe zamówie głośniki bo u mnie zwykle bywa,że jak mam wszystko to chce jak najszybciej złożyć żeby posłuchać a wiadomo jak to sie szybko sklada....

O jakie przetwornice ci chodzi?
Chyba jak będę miał zwrotnice to już nie będą potrzebne?

Właśnie chodziło mi o przetworniki ( było już późno).
Są potrzebne? I do czego służą? Zakłada się je miedzy wzmacniaczem a głośnikiem aby ich nie spalić?

deco_23 napisał:
Są potrzebne? I do czego służą? Zakłada się je miedzy wzmacniaczem a głośnikiem aby ich nie spalić?
małe pytanie z mojej strony. Wiesz co to są przetworniki? Dlaczego robisz tzn chcesz zrobić podłogówki nie wiedząc jak podłączyć głośnik? albo inaczej pytasz o zwrotki, chodz wychodzi nie wiesz do czego służą?

[ Dodano: 2010-03-07, 12:12 ]
deco_23 napisał:
Czytam forum już od dłuższego czasu
ehe jasne... :lol:

deco_23 napisał:
no nie moge...

mowa o przetwornikach elektryczno-akustycznych czyli o GLOSNIKACH :!:

Poprostu nie spotkałem się z taką nazwą głośników zawsze gdy czytałem używano nazwy "głośnik" , przecież jest wiele różnego rodzaju przetworników.
Ploter liczyłem koszt zrobienia i wiem ile to mnie wyniesie, od tego przecież zawsze się zaczyna.
Karolm heh mylisz się wiem co to jest zwrotnica i do czego służy.
P.S. Nie każdy z użytkowników musi mieć skończone studia elektroniczne, napisałem że zwrotnicy nie będę sam robił wiec z elektroniką nie będę miał styczności, jedyne co to przylutownie przewodów do "przetworników" co jest bardziej elektryką.
Pozdrawiam

Powrót