Wstęp
Założeniem było zbudowanie pierwszych kolumn podłogowych o w miarę przyzwoitym dźwięku i wyglądzie, które miały służyć głównie do muzyki. Pewnie większość powie, że można było dać coś innego niż oklepane ARNy, ale szczerze powiem, że sam byłem ciekawy jak to gra

Przetworniki
Sekcja wysokotonowa to Tonsil GDWK 10/80/8 ohm, średnie tony ARX150/8 ohm, natomiast za niskie tony odpowiadają dwa ARN188-03/4 ohm połączone szeregowo. Wszystkie głośniki dobrze znane, więc nie ma sensu rozpisywać się o nich.
Obudowa
Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18mm, całość skręcona ze sobą za pomocą konfirmantów oraz klejona dla uzyskania szczelności połączeń, całość strojona na 39 Hz. Fronty skręcone są z dwóch płyt 18mm a głównym wzmocnieniem jest przegroda oddzielająca sekcję wysoko średnio tonową od reszty. Obudowa podzielona jest na dwie części 32 litry z otworem bass reflex dla ARNów oraz 13 litrów dla wysokich i średnich tonów. Fornir to mahoń sapeli potraktowany 2 warstwami caponu i dwiema warstwami lakieru Domalux Classic połysk, natomiast front to 10mm sklejka oklejona eko skórką. Wymiary: 1000 x 230 x 310 (wys x szer x głęb). Obudowa lekko wytłumiona „na słuch” watą. Myślę jeszcze o zamontowaniu kolców. Jest kilka niedociągnięć w wykończeniu, które można by poprawić, ale generalnie jestem zadowolony. Całkowity koszt to ok 600zł.
Zwrotnica
Z braku doświadczenia w tej materii zwrotnica to Janbo Botes. Być może kiedyś zmienię ją na inna, a może sobie odpuszczę i przy następnej konstrukcji się bardziej postaram :biggrin:
Wrażenia
Jak dla mnie kolumny grają fajnie, spokojnie wystarczają do muzyki, czasami do filmów. Całość napędzana wzmacniaczem Holton 2x200W/4ohm.
Na koniec kilka fotek: