• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwsze pomiary SW :)

Reakcji
0
Witam. Trochę z lenistwa kupiłem sobie zestaw AVT, system pomiarowy audio. Nie chciało mi się trawić płytek i kupować części. Wbrew pozorom układ ruszył z kopa :), nie brumi. Z ciekawości pomierzyłem moje dwa suby o, których pisałem w tym temacie http://www.diyaudio.pl/showthread.php/20586-Strojenie-BR-do-opinii Proszę sprawdzić czy wyniki, które otrzymałem mogą być zgodne z prawdą, czy moje pomiary są do wyrzucenia ? Jeżeli można z nich coś odczytać to aby nie zaśmiecać forum prosiłbym o wypowiedzenie się na temat suba na GDN30/120/8/1 jest w 55litrach strojony ok 34Hz. Poniżej plik do SW.
Dziękuje i pozdrawiam Daniel Lewandowski.

Załączniki

• gdn30 duża rozdzielczość pomiaru.jpg
    gdn30 duża rozdzielczość pomiaru.jpg
    95 KB · Wyświetleń: 0
  • gdn30 mała rozdzielczość.jpg
    gdn30 mała rozdzielczość.jpg
    99.4 KB · Wyświetleń: 0
  • tiw200xs.jpg
    tiw200xs.jpg
    100.2 KB · Wyświetleń: 0
na 2 wykresach uciales skale

bas jest bardzo ciezko zmierzyc w domowych warunkach. jezeli robiles to w nearfield to jest OK
jezeli chcesz sprawdzic poprawnosc dzialania systemu to zmierz jakis glosnik wysokotonowy ktorego charakterystyke znasz i porownaj wykresy

Tak bas był robiony w nearfield. Właśnie apropo głośnika wysokotonowego, jego pomiar robi się onaxis ? Rzeczywiście uciąłem charakterystykę zaraz to poprawię, późno było. Pozdrawiam Daniel Lewandowski.

Załączniki

• gdn30 mała rozdzielczość.jpg
    gdn30 mała rozdzielczość.jpg
    64 KB · Wyświetleń: 0
  • tiw200xs.jpg
    tiw200xs.jpg
    65.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Już poprawiłem na po polsku. Właśnie apropo pomiarów. Chciałem zapytać - mierząc kolumnę 3 way ze zwrotnicą, robię pomiar onaxis całej kolumny, czy muszę rozłączyć głośniki średniotonowy i niskotonowy. Czy poprostu pomiar onaxis całej kolumny a potem nearfield dla każdego głośnika, czy tylko dla średniotonowego i niskotonowego? Przepraszam może za głupie pytania, ale przeczytałem Tutoriale (znowu nie po polsku) z tej i z innych stron i nigdzie nie jest to napisane. Pozdrawiam Daniel.

Powrót