• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwszy projekt skrzyni BR do sedana, prośba o wskazówki

Reakcji
0
Witam, chciałbym popracować nad projektem swojej skrzyni do sedana e36. Zdecydowałem się na bass refleks, gdyż słucham R&B, czasem HH, jestem zwolennikiem mocnego głębokiego basu. Bardzo prosił bym o pomoc w kilku kwestiach a na początek w wyborze głośnika pod który będzie robiona skrzynia. chcę na niego wydać ok 500zł, myślę że w takiej cenie znajdzie się coś co ładnie i mocno zagra w sedanie, bo jak wiadomo bagażnik jest całkowicie oddzielony od kabiny. Jaką firmę polecacie?? w czym zacząć wybierać?? A może zakupić 2 tańsze?? Z góry dziękuje za odp. Pozdrawiam.

z tymi samochodami jest mega wielki problem z przebiciem sie do srodka... :???:
sczerze mowiac to za te pieniadze wolalbym kupic tanszy i mniejszy glosnik i pokombinowac z jego montazem w kabinie

mamy w planach zabawe ze skrzynia Band-pass gdzie ujscia beda w tylnej polce... ale z braku stalego dostepu do samochodu prace sie przeciagaja

Dokładnie, dlatego też wolałem poradzić się na forum zanim kupie coś i będę niezadowolony. Myślałem o wmontowaniu w środkowej części kanapy(za schowkiem) widziałem nawet projekt, ale czy będzie oczekiwany efekt?? W pewnym znanym sklepie car-audio polecono mi też Magnat Transforce Reference 1000W i zapewniono że zagra świetnie, ale czy na pewno?? Przód mam zrobiony, wszystko gra ładnie i teraz została kwestia dodatkowego basu.....

bez jaj - te tanie chinczyki nie graja

sprzedalbym ci za 300zl poslki glosnik w skrzyni i bedzie o niebo lepiej (sami klienci zauwazyli ze gra lepiej niz JBLe itp za wieksza kase)
ale problem w tym ze w tym aucie trudno sie przebic i potrzeba bardzo mocnego wzmacniacza
E36 ma fabrycznie otwor w podlokietniku w tylnej kanapie?
Przód mam zrobiony, wszystko gra ładnie i teraz została kwestia dodatkowego basu.....
mam nadzieje ze nie w fabrycznych miejsach?

:-) nie nie gdzież by, tam są zwrotnice, z przodu wygłuszone drzwi i zrobione panele na 165 Hertza ładnie wkomponowane no i wysoko tonowe tam gdzie są lustereczka(z tyłu). Z przodu jestem naprawde zadowolony, pod moją alpinką gra świetnie, czysto, i jak trzeba to nogawkami trzęsie:-). W półce są elipsy magnat dark ale to tylko do puki nie ma subwoofera.

Tak ujście jest, jutro sprawdzę czy wejdzie ;-).

---------- Post dodany o 11:04 ---------- Poprzedni post o 01:07 ----------

No niestety nie ma szans na 8" w półce, poza tym jest tak wyginana fabrycznie że trzeba by było całą przerabiać :/.

miejsce na 8" tam jest... tylko zeby pociac ta polke to trzeba by szybe demontowac...
czyli w takim razie zostaje sub w bagaznik i niech przez otwory po glosnikach dostaje sie do wnetrza...

moze na poczatek cos tanszego a wcale nie gorszego?
http://stx.pl/sw-stx-12-2-500-2x4-f-s-pp-duplikat-1.html
bije na glowe wszystkie tansze JBLe i podobne wynalazki...
problem w tym ze potrzebuje te 300w zeby zaczal lepiej grac

Jak by się zmieścił w półce(nakładce) to jeszcze bym zaryzykował, ale tak to kupa roboty a szkoda troche półki bo niedawno obszywana. Nie słyszałem w sumie takiego głośnika więc zdaje się tu na Ciebie, kwestie pieca rozgryziemy myślę na samym końcu bo trzeba kupić coś z zapasem żeby się nie męczył. Więc mówisz żebym taki oto zakupił, może 2 ?? Dodam jeszcze że głośno nie słucham, wole ciszej ale żeby był ten głęboki basik :-)

jak glosno nie sluchasz to po co 2?
musze cos opracowac do E36 i E46 bo tego jest pelno a trudno sie tam przebic

Jeszcze wybije grodź na narty, podobno coś daje, w sensie nie żeby wyrywało bagażnik, ale boje się że nie przebije do kabiny, choć mogę się mylić bo nigdy nie mialem suba w bagażniku. Więc jak>>??

wystarczy ze masz te otwory po glosnikach - sa wystarczajaco duze
jak basu bedzie malo (porownasz kladac suba w bagazniku i na kanapie) to wtedy pomyslisz nad rozwalaniem kanapy

Masz taki na sprzedaż czy szukać?? Ok jak coś będziemy myśleć po efekcie:-)

---------- Post dodany o 15:51 ---------- Poprzedni post o 15:32 ----------

Ok głośnik już kupiony, rozpatrzę się w kwestii skrzyni, mam 19mm płyty więc myślę że wystarczy, przednia ścianka 2x19mm, co do pojemności postaram się obliczyć, tak samo tunel, ewentualnie poproszę o pomoc. Na razie dzięki wielkie:-)

W sumie system do E36 czy E46 jest już opracowany ;)

Albo 8'' w podłokietnik, albo 12'' / 2x12'' / 2x10'' z BR wsadzony w półkę.

Masz taki na sprzedaż czy szukać??

jak nie masz warunkow na zrobienie skrzynki to moge sprzedac
zamknieta czy b-r?
W sumie system do E36 czy E46 jest już opracowany

Albo 8'' w podłokietnik,
w miejsce powstale po opuszczeniu podlokietnika w E46 wiele glosnikow nie wejdzie...
w E36 jest tai bajer?
bo przeciez przejscia z bagaznika tam nie ma...

albo 12'' / 2x12'' / 2x10'' z BR wsadzony w półkę
tu problemem jest wyciecie otworow w blaszanej polce
nie kazdy to chce robic no i dojscie bez wyciagania szyby jest bardzo paskudne :???:

Co do podłokietnika w E36 to wydawało mi się, że był, ale może pamięć mylić.

Co do wyciągania szyby, to znam osobę która robiła ten patent w E36 i obecnie w E46 bez wyciągania szyby.

Pułkę odpuścimy, zresztą głośnik już kupiony. Ze skrzynką nie ma problemu mam warsztat więc wszystko zrobię, zostanie kwestia wymiarów( czy ze skośną ścianką tylnią?? czy prosta) oczywiście robimy BR.

Co do wyciągania szyby, to znam osobę która robiła ten patent w E36 i obecnie w E46 bez wyciągania szyby.

jakby dac krotki brzeszczot i ciac od wnetrza bagaznika to pewnie sie uda...

w sedanach czesto (nie zawsze) glosnik lepiej brzmi skierowany w strone oparcia
tak wiec moze na poczatek pozycz jakas skrzynie i zobacz jak umieszczony gra najlpeiej
wtedy zadecydujesz jaka skrzynie zrobic

Pawel, no akurat nie mam możliwości pożyczenia skrzyni bo nikt ze znajomych nie ma, jeśli będzie źle to się sprzeda a płyt mam na kilka skrzyń. Tylko pytanie jaki kształt zrobić, i czy zastosować samą rurę BR, czy też robić taki tunel w środku i z przodu otwór po wysokości?? Widziałem kilka projektów ale niestety nie wiem jaką zrobić do tego głośnika.

zrob klasyczny prostopadloscian z glosnikiem skierowanym w oparcie
tunel b-r moze sprobujemy wyprowadzic do kabiny?
istnieje ryzyko ze bedzie swiszczalo, ale moze tez poprawic bas ;)
wtystarczyloby rure wyprowadzic poza skrzynke
w tym przypadku zwykla rura 10cm PCV + kolniez HD-12

Powrót