• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwszy sub!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Po pierwsze to witam wszystkich serdecznie i pozdrawiam.
Chciałbym "stworzyc" sub do samochodu. Słucham przeważnie house, techno.
Zawsze można by coś kupi, ale nie o to chodzi, lubie troche pogrzebac samemu - myślę nad obudową band pass(z tego co wyczytałem to tak sie nazywa) taką jak tu http://www.allegro.pl/show_item.php?item=48217409

wymiary tej skrzyni to:
głośnik 30 cm
szerokość 57cm
wysokość 40cm
głębokość na górze 30cm
głębokość na dole 40cm

Prosiłbym Was o dobór jakiegoś głośnika odpowiedniego do tych wymiarów, o ile są one poprawne. Da radę znalezc taki do 300zl? jezeli tak to jakie powinien miec parametry?
Z goy dzieki za wszelkie odpowiedzi.
pozdrawiam

Proponuję poczytać stronę główną

CO SIĘ TU DZIEJE!?!?!

Po wymiarach wybierać głośnik <rotfl> Weź zlicz ile to wyjdzie litrów no i jeśli nie masz jeszcze skrzyni zrobionej to najpierw głośnik, potem WinISD, potem litry, potem wymiary!

JAK KUŃ POD GÓRKĘ :P

no faktycznie moze i troche od tyłu, aloe jestem zielony...wiec zwracam sie z prośba do fachowców.
to na początek jaki głośniczek do 300zl - podajcie chocia z parametry, to może sam cos wybiore ;)

po pierwsze dobieraj obudowe do glosnika a nie glosnik do obudowy... w obudowie bandpass (pasmowoprzepustowa) masz komore zamknieta w ktorej pracuje glosnik i druga komore br... glosnik za 300 pln... jak nie masz zbyt duzej wiedzy to moze zrob sobie konstrukcje br na hertz`u es200 i do tego jakis wzmacniacz ze 150w...

drogi kolego zapraszamy do lektury strony glownej zapoznanie sie z typami obudow zaletami wadami itd

potem mozesz wejsc na www.audiomania.info i tam zapoznac sie z podobna wiedza w inny sposob powodzenia

ps ja czesto dobieram glosnik do obudowy najpierw zakladam jaki duzy subwoofer musi byc a potem szukam odpowiedniego glosnika nie ma reguluy ze najpierw glosnik a potem buda jednak trzeba z glowa to robic

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót