• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pierwszy subwoofer, pomóżcie troszkę

Reakcji
0
witam!!! posiadam głośnik Westra (25cm) Qts=0,51 Vas=93l Fs=31Hz Re=8Ohm, kolega zaproponował mi zrobic obudowę 59l przy 33Hz,ventylowaną dwiema rurami o średnicy 4,7 i długości 13cm!! co o tym sądzicie?? Jeśli macie lepsze pomysły napiszcie.Pierwszy mój subik,dlatego proszę o pomoc co i jak najkorzystniej.
Oczywiście chciałbym zrobić aktywny na 2xTDA 7294.
Prosiłbym o dobre porady,z góry dziękuję.

Dj SMS napisał:
ja Ci dam taką poradę: kopnij se ten temat w dupe, żeby do 'akustyki' poleciał!!!!!
no kolego dobry to w poradach nie jesteś, a twoja kultura chyba też nie jest super;)
pozdrawiam,życzę Ci obyś był milszy dla nowych w tym Nowym Roku.

PROSZĘO PRZENIESIENIE TEMATU W ODPOWIEDNIE MIEJSCE

Życzę Ci żebyś przeczytał temat w dziale 'off topic' - "diyaudio.pl SUX"

no pomyśl ile roboty moderatorzy mieliby jakby tak każdy nowy użytkownik wszedł i zrobił tak jak Ty...

a co do tematu: proponuję obudowę closed.

[ Dodano: 2006-01-01, 09:55 ]
ps. poniosło mnie sorki

[ Dodano: 2006-01-01, 10:02 ]
Nie miałem co robić - uzbroję się jeszcze w cierpliwość: masz porównanie b-r z closed, widać że w closed jest bardziej płaska charakterystyka:

westra.jpg

Dj SMS, szkoda że zasłoniłeś tak że nie widać przy ilu hz to podbicie ;]
Pozatym Kolego misiekM, powiem tyle:
-ściągnij winisd
-jak nie umiesz jeszcze z niego korzystać to http://audiomania.info/articles.php?id=10
I wszystko stanie się jasne i będzie trzeba następnym razem zakładać takiego tematu ...

Mam też małe pytanko. Mam zamiar zrobić sobie suba. Mam nowy głośnik
http://photos.allegro.pl/photos/400x300/78/7878/787840/78784024_1
http://photos.allegro.pl/photos/400x300/78/7878/787840/78784024_4
Nie potrafię sobie poradzić z obliczeniem skrzyni B-R. Jego parametry to:
Maksymalna moc: 400W (200 W RMS)
Magnes - podwójny skręcany 2 x 24 OZ
Częstotliwość pracy 35-5000Hz
Maksymalne wychylenie membrany 150 mm
Rezystancja 4 Ohm
Cewka ok 3.5 cm wentylowana
Waga głośnika 5 Kg
rozmiar 8 cali - 20 centymetrów
Więcej nie podano :)

Jaka byłaby najlepsza obudowa?? Jaka pojemność?? Czy może lepiej zamknięta??

mayty kupiles ten glosnik czy chcesz kupic? Jak nie kupiles to nie kupuj!!!!!
Jak kupiles to albo sprzedaj i kup stxa, albo zrob sobie popielniczke, albo wsadz to w closed jakies 40 litrow i modl sie zeby to jakos gralo...

Ja go mam. Ma taki skok membrany że nie idzie ręki utrzymać. Podskakuje na podłodze jak dam więcej basu. I schodzi bardzo nisko. Sprawdzałem jak działa w "skrzyni"- wsadziłem do ok 15 litrowej pufy :) okrągłej oczywiście i sprawuje się super. I schodzi niżej niz stx. Jakbym chciał to za jego cene bym miał STX'a 32 centymetry. TO jak? Prpsze, niech ktoś poda sensowne parametry skrzyni??

mayty, co do tego co napisałeś to n/c normalnie ...
wsadziłem do ok 15 litrowej pufy :) okrągłej oczywiście i sprawuje się super. I schodzi niżej niz stx.
w takim razie trzymaj go w pufie ;]
że tak powiem to dość sensowne miejsce dla niego :P

Hehe. Bardzo śmieszne. Może głupio to zabrzmiało że schodzi niżej niż stx w pufie :]:] Ale nie o to chodziło. Mówiłem ogólnie. Nisko schodzi. Możecie się naśmiewać "bo stx jest lepszy" "bo stx jest bardziej znany" , a wcale nie jest lepszy niż ALPHARD czy BOSHMANN itd. Mój głośnik jest z firmy która nie ma wyrobionej renomy. Ale mniejsza o to. Proszę tylko o obliczenie skrzyni dla tego głośnika z podanych parametrów (o ile się da ) i tyle. Z góry dzięki

mayty z tego czegos sie nie da zrobic suba:P to bedzie buczec....
Z tych parametrow co podales nie da sie obliczyc obudowy do tego glosnika. Musisz miec parametry t/s

po 1 nic nie obliczysz z danych takich jak moc itp
po 2 stx jest o tyle lepszy że właśnie podaje te parametry,
dzięki czemu nie musisz kupować głośnika i wsadzać go w pufe
żeby wiedzieć jak gra ;]

umberto, o qrwa, pomyliłem tematy ;]
pisałem na elektrodzie o innym głośniku i okienka mi się pomylily :D
sorki for all :)

takero, spoko,zdarza się ;]
A autor postu niech nie panikuje,niech spisze to co mam na magnesie i po bólu.Coś sie wymyśli.

Ehhh.....Widziałem ze jakis koles kupi to żólte coś... Kumpel go ma tylko ze 30cm i to chłam totalna lipa można go używac to wywoływania bólu głowy albo nieiwem czego... Poprostu lipa normalnie, kumpel go wsadzil w kole 50litrow br a co d strojenia to wam niepowiem bo to zwykla dziura zrobiona brzeszczotem i niema tunelu co jak dlamnie jest zdeczka glupota :P. Co jak co jak z nim gadam to mówi, że od gra dobrze a jak da troche głosniej to działa jako wentylator i bas jest jakby ktoś wsadził nas do beczki i zaczął walic w nia jak w bemben :/ Jednym słowem maszyna do wytwarzania bólu głowy hehe...

Btw.Wsadz to w 40l closed i sie ciesz , że wogóle to jakoś gra.
Pozdrawiam

Vincent

Powrót