• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pioneer GM-120 + skrzynka 2x 16.5

Reakcji
0
Witam,

Robię właśnie taką wprawkę do suba i mam pytanie:
mam skrzynkę z dwoma 16.5 i wzmaka dual mono.

jak to lepiej napędzić? w sensie jeden kanał i głośniki szeregowo?
czy po jednym kanale na każdy głośnik?

Czy może 1 kanał i równolegle - ale nie wiem jak ze stabilnością i wytrzymałością wzmaka na 2 omach - ma w sumie już z 20-parę lat :wink: (rok produkjcji 1987)

EDIT: ach zapomniałem - głośniki nominał 40W/80W max, wzmak po 60Wmax na kanał, ~37W RMS na kanał (sinus).

oj tam :)

Lepsze 37W niż 4x12 z radia :P

Na razie taki jest. Chyba że mi się odwidzi wizja przodu to będzie 2x100 z BQA 208 :)

jak na razie to BQA jest zarezerwowany do wizji bi-ampingu :P
ew. przód+tył. i dlatego staruch mi został do napędzania mojego pseudo suba:)

dlatego się pytam:) 16 w drzwiach ładnie potrafil zatargać więc nie jest taki znowu zły :)
a skrzynka mała - 18l, nawet za mała w zasadzie, głośniki pioneera bez parametrów :/

Tak zwany prototyp :P zobaczymy jak zagra i czy jest potencjał rozwojowy (czyt. czy się gupim farciuchem udało) czy nie :)

Ja wcale nie neguje tego wzmacniacza (sam mam Denona z 4x28W w sinusie :D) tylko pytam z ciekawości o model bo może jakiś fajny oldskulowy klocek sie trafił ;D

Ach.

Pioneer GM-120 - wersja komponentowa.
Trochę było bojów żeby go odpalić :P
no i inny problem - czułość na poziomie 70mV :/

Wszystko zbierał co możliwe :P

Powrót