• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Plaskit DIY

Reakcji
0
Witam.
Poszukuje informacji na temat wykonywania elementow plastikowych itp. we wlasnym zakresie. Znalazlem co nieco na temat odlewania zywicy na stronach modelarskich, ale co to za zywica i skad ja wziac to sie juz nie dowiedzialem. Najlepiej gdyby dalo sie dosc tanio wykonac. z gory dzieki za info.

zywica + maty z wlokna (szklanego chyba)= dowolny ksztalt...
wszytsko to mozna dostac w sklepie z lakierami samochodymi bo sluzy to rowniez to naprawy zdezakow itp... ogolnie dobre sklepy motoryzacyjne z lakierami szpachlami itp
jednak chyba najtaniej powinno byc w sklepie z artykulami zeglarskimi ale rowniez napewno w modelarskich tez sa te akcesoria
ciezko wykonac to w domu bo zywica z utwardzaczem ma nieprzyjemny zapach..
najlepiej garaz z otwartymi drzwiami ale teraz to nie mozliwe z powodu pogody

a masz juz forme ?? bo jezeli nie to musisz zrobic forme pozniej na forme stosuje sie jakis specjalny żel nie znam firmy ani nazwy i uklada sie na to maty i zalewa/smaruje zywica

Forme sie zrobi - chodzi o to zebym majac juz forme mogl to w miare szybko i tanio wykonac w pewnej ilosci. Co za tym idzie interesuje mnie plastik bo zywica + mata jest wspanialym materialem ale na pojedyncza rzecz dyi a ja potrzebuje miec tu powtarzalnosc i niskie koszty.

Formę najprościej jest zrobić z silikonu.
Sam dość często odlewam modelarsko :D
Jednak są też lepsze środki do tego typu pracy.
Jak sobie przypomne jak to się nazywa to powiem. :)
Powiedz mi jeszcze co chcesz odlewać ?
Jakie wielkości, jakie kształty ?
BTW używanie maty szklanej nie jest konieczne,a
czasami naewt przeszkadza gdyż nie pozwala na prawidłowe odprowadzenie
bąbelków powietrza z formy.

Chodzi mi generalnie o cos na ksztalt krazka o srednicy - powiedzmy 7-8cm, wysokosci 2-3cm i pustego w srodku - taka jakby doniczka. Ma to byc w miare tanie i szybkie w wykonaniu. Czego sie uzywa do odlewania modelarskiego i ile to kosztuje?

możesz zrobić to żywicą lub distalem np.
w środek wkładasz np kawałek płyty wiórowej lub mdf.

Powrót