• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Połączenia transformatorów...

Reakcji
0
Witam wszystkich,
mam pytania
- czy można łączyć trafa równolegle??
- czy z połączenie 2 traf z uzwojeniem pojedyńczym tak aby otrzymać tak jakby 1 o 2 razy większej mocy i napięciu symetrycznym nie wiąże się z jakimiś niedogodnościami itp??
Z góry THX za odpowiedź....
(oczywiście w całym poście mowa o łączeniu takich samych traf....)

Trafa muszą być identyczne. łącząc róznolegle prąd się podwaja. Szeregowo - napięcie.

Napisałem wyżej że o takie same trafa mi chodzi....:)
Pozatym jak podłączysz 2 trafa szeregowo to nie podwoi się napięcie - spadnie, na dla 2 traf 24VAC będzie to ok pare voltów.....

Nie polecam.
nigdy nie ma sytuacji ze trafa dają to samo napięcie.
A soko napiecie nie jest to samo to popłynie prad zwarcia.
Ważna jest biegunowośc (czyli poczatki i końce uzwojeń)
Pozdrawiam

Ale głównie chodzi mi o to czy z 2 traf z pojedyńczym napięciem da sie zrobić jakby 1 o 2 razy większej mocy i napięciu symetrycznym.....

tak laczac np. 2 identyczne trafa 100 w szeregowo (uzwojenia wtorne) bedzies zmial zasilanko 200 w.

Dokładnie tak jak napisał JAREK

Uzwojenia pierwotne wpinasz do sieci tak jakby to były 2 niezależne trfa.
Uzwojenia wtórne łączysz szeregowo. Punkt wspólny to masa.

Tylko nie pomieszaj końcówek - zwróć uwagę!!! na to że jak podepniesz odwrotnie pierwotne jednego z traf względem drugiego to na wtórnym faza też się odwróci o 180 st. Uważaj bardzo podczas rozruchu, bo bez bezpieczników możesz usmażyć trafa tej mocy (ok. 100VA) w kilka sekund.

Generalnie nie powinno być problemów, nawet mała niedokładność (nieidentyczność) traf nie powinna stanowić problemu. Gożej by było jakbyś łączył równolegle dla uzyskania większego prądu - wtedy liczą się ułamki woltów, ułamki omów, a nawet identyczność rdzeni traf.

U mnie działa taki komplecik z 4 szt po 50 VA bo nie mam czasu jechać po trafo 2x22V.Wziąłem od oswietlenia 11,5V w szereg 2 na gałąź i działa już chyba ze 3 miechy.Tylko buczą niemiłosiernie jak wzmakowi troche "chleba" dam.

Powrót