• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

połaczenie rownolegle, niby proste

Reakcji
0
Doradzcie mi jak polaczyc 2 rozne glosniki niskottonowe a mianowicie tesle arn200 i Tonsila gdn 16/50. Szereg czy jak???// jak bedzie z moca??????

??? A skad taki pomysl? Raczej nic z tego nie bedzie, a na pewno nie szeregowo... Rownolegle tez nie bardzo, ale tu juz pewnosci nie mam.

Łączyć tak powinno się jedynie takie same głośniki...
poti89, już chyba raz conajmniej dostałeś odpowiedź na to pytanie...

A i jeszcze jedno:
Impedancja tak jak pisze ZAP będzie mniejsza od najmniejszej składowej, a dokładnie
1/Z = 1/Z1 + 1/Z2 + ... + 1/Zn
Moce rozłożą się odwrotnie proporcjonalnie do impedancji poszczególnych głośników.

Witam was.Kupilem w koncu tesle arn200 i mam to podpioete rownolegle z tonsilem 16/50 i wysoko przez kondensator.Jest kasa na zwrotnice!!!!!!! Teraz basu jest niepokojaco malo.Czy jak podlacze zwrotnice to bedzie go wiecej????? Jaka zwrotke wybrac??????? Prosze pomozcie!!!!!!!!!!!!!!
Basu nie ma wcale!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Nic Ci już nie pomoże ;]
Skoro każdy odradzał,a Ty mimo to kupiłeś to sorry...
Wina leży tylko i wyłącznie po Twojej stronie, a zwrotka nic tu nie pomoże,
wywal tylko tego konda...
Teraz nie wiem tylko po co zadałeś pytanie na forum...

No ale dlaczego bedzie zle.Niski by byl tesla sredni tonsil i wysoki arv.Kupilem tesle poniewaz kupilem je prawie nowe za 35 zl.takze cena fajna.Obudowa 26l wiec chyba powinno cos tam grac a tu wysokie jak najbardziej a basu nie ma nic.Membrany szaleja a basu nie slychac wcale.Na serio nic sie nie zmienie jak nie bedzie tonsil poloaczony rownolegle z tesla tylko bedzie zwrotnica "po ludzku"???

poti89, znów to samo...
Każdy mówi - "to nie głośnik do br",a Ty za wszelką cene dajesz ...
Tylko nie wiem po co to farum dajesz, pytasz się itd ...

mam 3 podobne te glosniki,z kolumn sharp 7700,niewiem do jakiej budy pasuja,bo nietestowałem jeszcze,ale wiem ze graja ładniej niz alfred lw 800,wiem bo miałem.
niedlugo zloze na nich suby,albo 3 osobne(wiadomo,na sprzedaz za grosze) albo jakis isobaric i normalny... kto wie.

Takero, To nie jest tak ze ja sobie kupilem plyte wiorowa pocialem,poskrecalem zrobilem otwor na bassreflex i teraz za wszelka cene pcham w bassreflex tesla.Tak jak juz wczzesniej wspominalem kupilem a raczej dostalem 2 tesle za darmo.Moge dolozyc druga sciane przednia tym razem bez bassfelex.Jak mozesz to poradz jak wybrnac z tego prroblemu.Znasz sie na tym i jak mozesz to pomoz. Jak zakupie zwrotke i doloze przednia sciane bez bass reflex to bedzie w koncu ten przeklety basss???????

Zatykalem i powiem wam ze z bassfeflexem jest nawet lepiej. Co to moze byc?????/ Diora ws504

Powrót