Czyli tak, aby zminimalizować turbulencje przepływającego/rezonujacego powietrza w tunelu BR:
- potrzebne są profilowane szyjki w obu stron, o promieniu
r
- sam tunel BR musi się liniowo rozszerzać, startując od środka po długosci, w kierunku obu krańcy. Jest jeden optymalny kąt
alfa( albo wąski przedział kąta ).
- minimum o średnice zdala od przeszkód
- obliczona minimala średnica portu
d, zależna od średnicy membrany przetwornika, podatności powietrza w obudowie, oraz maksymalnego wychylenia przetwornika, a raczej maksymalnego przyspieszenia ukłądu drgajacego.
Teraz ta rura B&W. Tak, zastosowanie wzoru piłeczki golfowej jest dobrym rozwiązaniem, szkoda że tylko na wylotach a nie po całosci, ale są ważniejsze rzeczy. Ważniejszy jest kształt/promień wyprofilowania oraz fakt zastosowania liniowego rozszeżania się rury o pewien kąt alfa. Na rynku nie spotkałem się z takimi rurami.
I na koniec zdrowy rozsądek. Nie wiem ile ksoztuje ta rura B&W, ale gwarantuje, że nie ma potrzeby dopłacać aby mieć wzór piłeczki golfowej. Do domowych zastosowań wystarczy jak:
-zadbamy o odpowiednią szerokość rury
-rura będzie profilowana z obu stron
-umiejscowić o średnicę od przeszkód.
Dalsze zabawy należą do domeny "professional use" i myślę, że będą słabo słyszalne różnice. B&W może najlepszy na rynku, ale nie najlepszy na świecie