• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Podłogówki [2 drożne] tanio i do komputera

Reakcji
1
Witam. Zastanawiam się ostatnio nad zbudowaniem jakichś podłogówek, dość wysokich 2 drożnych pod komputer. Co za tym idzie nie musi być dobrego basu, takie kolumienki do gier, muzyki. Na całość mam ok. 300zł. Na całość czyli głośniki, zwrotnice, obudowy. Wykończenie obudów może poczekać. Myślałem nad STX GDN 14-100-8 SCX + GDWK 10-200-8 PJ. Nie wiem czy jest sens budować tego, czy lepiej kupić głośniki do komputera. Ale te nie będą ładnie wyglądały :) Proszę o porady.

Na całość masz 300zł , ja za 220zł proponuję Ci jeden jeden z KITów na 3 drożne kolumny:

KIT 1:
arn 130 02 8 - niskośredniotonowiec
arn 130 60 8 - w roli średniaka
+kopułka neodymowa

Tutaj parę fot:
kopiap1080795.jpg

kopiap1080828.jpg

kopiap1070325.jpg

KIT 2:
db9bf7eb843effd3eb6027289aebc7c5.image.132x170.gif
+
57e82b57f8a834417cc2543f9e8e1ced.image.141x170.gif
+kopułka ta co wyżej
ARN 5618 + ARN100 + to co wyżej + oczywiście zaprojektowane pod to połączenie dedykowane zwroty :P

Oba zestawy ze zwrotnicami, kablami, a nawet terminalami , wkrętami etc :)
Kompletne zestawy w których brakuje tylko obudowy :)
Dodaje też projekt kolumn - kompletny, z wymiarami konkretnych płyt. Idziesz do obi czy castoramy, dajesz panu z obsługi kartkę i za 15minut odbierasz docięte płyty na obudowy - koszt takich to jakieś 20-30zł , do tego klej za 10zł i budy gotowe.

No dobrze, mam kilka pytań:
1) Ile koszty przesyłki :)
2) Rozumiem, że to twoje i chcesz sprzedać. Czy to jest wogóle warte uwagi ? Czy przetworniki lipa.

Patricious napisał:
1) Ile koszty przesyłki :)
powiedzmy 230zł z wysyłką.

Patricious napisał:
2) Rozumiem, że to twoje i chcesz sprzedać. Czy to jest wogóle warte uwagi ? Czy przetworniki lipa.
Pierwszy aspekt - jak kupowałem te głośniki to nie po to by robiły za popielniczki ;) Miały grać i grają, co najmniej na poziomie
Patricious napisał:
STX GDN 14-100-8 SCX + GDWK 10-200-8 PJ
z tym że masz lepszą średnicę i bardziej detaliczną górę z pół calowej neodymowej kopułki.
I to w wypadku obu konfiguracji.
A po drugie w cenie kolumn 2 drożnych masz 3 drogi z zaprojektowanymi zwrotnicami i zupełnie wszystkim, na wkrętach kończąc :D

[ Dodano: 2009-09-24, 17:43 ]
Głośniki mogą być też zaekranowane jeśli masz monitor CRT.

Nie zakładając nowego tematu będę kontynuował w tym:

1. Pokój ok. 20m2. Kolumny 2-way. Podłogowe.
2. Muzyka głównie rock, metal, trance.
3. Na wszystko, łącznie z wykończeniem znajdzie się jakieś 800 ~ 900 zł.
4. Napęd: technisc su-v620.
5. W przyszłości planowany do tego sub.
6. Muzyka głównie z TV, DVD, ale trzeba by kupić jakieś CD.
7. Moje typy ( chociaż niczego z tych nie słyszałem, sugeruje się opiniami na forum):
a) STX GDN 15-100-8-akx + Vifa DX25TG-05-04 - choć to wydaje się przekroczyć budżet
b) STX GDN 14 SK + GDWK AWX - zwrotnica z forum
c) GDN-15-100-8-AKX + GDWK-10-200-8-AKX

I to na tyle :) Liczę na waszą pomoc, gdyż nie chcę znowu zrobić czegoś za szybko i źle. Ale chciałbym rozpocząć budowę już w przyszłym tygodniu, z uwagi na ferie :)

PS. Chciałbym poczekać i zbudować kolumny z serii AWX z STXa ale wyjdzie mnie to za drogo, dlatego to odpada.

ja stawiam na: stx 18/140 AWX i Seas 27alu ( 3SM).
albo stx 18/130 AKX i vifa dx25-09-04 ( sam mam i polecam).

[ Dodano: 2010-01-25, 19:35 ]
stx+ vifa:
300zł z przesyłką stx
vify 230zł z przesylka
zwrotnica i akcesoria do kolumn 100zł z przesyłką
200-250zł zostaje na obudowę ( czyli konkretne pieniążki, wystarczające)

w cenie dwóch 13cm tonsili wolałbym kupić jedną 18 , wybór jest teraz spory.
To raz. Po drugie nie wiem skąd bym wziął morela. Po trzecie tak się wydaje, benek161, że w tym budżecie to zbuduję, ale policzyłem przed chwilą i nie ma szans :) Ciekawi mnie ta 18 STXa, ale projekty na niej są kosztowne ...

Patricious, jasne, że się uda i to na jantzenach cross-cap. zwrotnica jest w gotowych projektach zwrotnic..., więc możesz sprawdzić. Ja mogę stwierdzić, że gra to bardzo dobrze, porównanie mam do paru konstrukcji i wiem, ze zagra dobrze.

Trafiłem na post takero ze schematem tej właśnie zwrotnicy, ale post jest pusty :P

Poczekam jeszcze na dalsze propozycje, jeśli nie pojawi się nic lepszego to chyba się wezmę za ten projekt, chociaż po ostatnich dyskusjach słyszałem, że od tej Vify jest lepsza kopułka AWX, z tym, że tam budowa zwrotnic to już spory wydatek :)

nie wiem jak ma się Vifa do AWXa, za mało opinii o AWXie jest, cięzko powiedzieć, Vifka jest sprawdzona i masz pewność, że nie zawiedzie. Ja osobicie porównywałem tą dx25 moją do seasa 27 aluminiowego, ktory jest prawie o 50zł droższy, i różnica nie była słyszalna dla kilku osób, nie mowie tu tylko o mnie. Ja osobicie mogę polecic ten zestaw, a co zrobisz, to Twój wybor. Zdaję sobie sprawe ze cięzka decyzja, sam niedawno wlasnie podejmowalem podobną w takim budżecie jak Twoj :)

czarekp9 napisał:
Vifka jest sprawdzona i masz pewność, że nie zawiedzie.
ta Vifka jest pierwszą Vifą wysokotonową ktora oplaca sie kupic:) Jednak nikt nie mowil ze nie ma w jej cenie czegos lepszego :)

No skoro tak :) Prosiłbym jeszcze tylko o schemat zwrotnicy, gdyż bynajmniej na forum nie znalazłem .... :/

Rozumiem, że 14stki STXa całkowicie odpadają ?

Powrót