• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Podłogówki HDS180+XT25TG by Jamess8

jamess8 ja tez mam te glosniki czyli hdsy i zgadzam sie calkowicie z twoja opinia. Chociaż w moim pokoju basu jest wystarczająco. Jak przenioslem je do wiekszego pokoju to zagraly troche dziwnie uszy az mnie bolały. Ale w moim pokoju grają fajnie.

jamess8 - wcześniej nie miałeś dx25 w totemach? bo wtedy góra powinna być na poziomie nowych kolumn.

Może dużym czynnikiem jest brak dobrego wzmacniacza? Tzn. Bardzo dobrego:) Moim zdaniem to HDS180+ XT25 jest dobrym pomysłem na zrobienie 3way (brak basu). Chociaż poczekam z moimi ostatecznymi osądami do piątku bo właśnie wtedy z Pawłem S. będę miał prawdopodobnie okazję przesłuchać troszkę sprzętu.
Jutro chyba z ciekawości podłącze te kolumny pod wzmacniacz 2x450 RMS bo mam ten wzmacniacz już chyba dwa lata, a jakoś nie porównywałem.

Dlatego też jak już wcześniej wspomniałem, będzie dla mnie ważna opinia Pawła S. Druga sprawa przydał by mi się lepszy wzmacniacz stereo, ciągle czekam na info od Irka i uniampa:)
Z tego co pamiętam to 13/40/2 na początku też nie miały za bardzo basu, a teraz potrafiły sprawić że podłoga drżała (pewnie na imprezie się wygrzały) Ciągle mam nadzieję że HdSy się jeszcze wyrobią.
Wiecie czego mi brakuje... żeby spotkać się w większej grupie i porównać nasze "zabawki". Ale totemów już nie mam niestety :sad:

pewnie wygrzanie da im kopa, ale takie solidne wygrzanie przy obsłudze imprezy.
devolt z elektrody pisał, że jego SDS 134 mimo, że niby wygrzane, po imprezie zyskały dużo na basie.

przy 180 pewnie sprawdzi się opinia, że potrzeba silnego wzmaka.

Ja mam uniampa i powiem ze ten wzmacniacz idealnie nadaje sie pod te kolumny. Jestem z niego zadowolony. Rzeczywiście kolumny lubią duzo mocy. Uniamp im to zapewnia. :grin:

A ja bede miec te glosniczki podlaczone pod ampli stereo HK 3490, wiec raczej mocy im nie zabraknie :wink: jezeli beda miec za malo basu to zrobie suba na MDS08 bo tez zamowilem :razz:

Totemy miały zdecydowanie więcej basu
:shock: w takim razie one by basu nie mialy wogole! :shock: cos nie wierze. niestety troche dluzej potrwa zanim sie o tym przekonam :|

Chociaż poczekam z moimi ostatecznymi osądami do piątku bo właśnie wtedy z Pawłem S. będę miał prawdopodobnie okazję przesłuchać troszkę sprzętu.
niestety nie tego piatku :sad:

mam i uniampa i MITE wiec porownac mozemy - jedna kolumny jeszcze nie skonczone :/

Aktualizuje temat, bo dzisiaj właśnie wykończyłem cokoły.
Fornir mahoń + 2 razy bejca palisander + 3 warstwy lakieru półmatowego.
Powiem szczerze, że nie do końca osiągnąłem taki efekt jaki chciałem, ale nie jest źle.

kopiaimgp5072.jpg

Mógłbyś zrobić zdjęcie samych cokołów?
A co do kolumn to są jak dla mnie za wąskie, ale każdy ma swój gust i upodobania.

jamess8 napisał:
Mi akurat to nie przeszkadza a wymiary to w sumie "zgapiłem" z akustyka.
i dobrze zrobiłeś, bo zwrotnice projektowane były pod taki wymiar frontów, co ma odzwierciedlenie w zjawisku tzw. Baffle Step - wplywu powierzchni odbijajacej przedniej scianki kolumny na charakterystyke glosnika. Przy wąskich frontach zjawisko to jest mniej zaznaczone i nie trzeba w zwrotnicy robić rozbudowanych pułapek.

Powrót