• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Podłogówki Sateo

Reakcji
0
Witam

Wstęp:
Wstępnie, chciałem zrobić suba, aby wspomóc moje ówczesne kolumny Technics SB-FW12. Po przekopaniu neta w celu ustalenia co mam budować, wpadłem na tą stronę i po kilku dniach czytania zmieniłem koncepcję. Po zaczerpnięciu opinii na forum wybór padł na klon podłogówek z poniższego linka.

http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=24&t=4924

Założenia
Kolumny miały być niezbyt drogie ( jak na pierwszy projekt ), brzmieć zdecydowanie czysto i basowo. Jako pierwsza konstrukcja DIY , miały być niezbyt skomplikowane.

Przetworniki

Visaton W130S
Visaton W250S
Seas 29 TAF/W

Zwrotnica

W/g projetu Yosh’iego
Części z Polinku.
007dda6139752211.jpg

Obudowa
MDF 19 mm + wzmocnienia
Front kanapka MDF 2*19 mm
Wkręty do drewna + wikol. ( przy następnej konstrukcji będą kołki )

Wykończenie

Fornir dębowy, kładziony na Patex Express + wosk ( na razie jedna warstwa ).

Odsłuch

Po pierwszych godzinach byłem rozczarowany słabym basem, lecz w miarę upływu godzin, jest coraz lepiej. Musze odwołać to co pisałem wcześniej o braku basu, jest go duuużo :razz: .
Bardzo czysty, detaliczny dźwięk. Z godzony na godzinę jestem coraz bardziej zadowolony.
Nie ma porównania do tego co było wcześniej. To jet to :wink:
DIY wciąga bardzo więc to nie koniec. Teraz pora na porządny wzmacniacz ( UniAMP :razz: )

Wykończenie bardzo ładne, nie ma się chyba do czego doczepić jedynie mi nie podoba sie ten głośnik basowy na górze, mi by bardziej pasował na dole ale to kwestia gustu :wink:

mialo byc tanio ale glosniki jednak kosztowne. ile wyszo za calosc?

jak sprawdzaja sie te "jednoreczne" sciski? nie rozsypuja sie? daja wystarczajaco dobry scisk?

terminale sa troche za bardzo schowane - daj jakas minimalna podkladke

jaki to fornir? czym koloryzowane? tylko wosk?

masz fotki zwrotnicy?

prezentuja sie ciekawie. jakis cokol ze scieciami pasujacymi do frontu i bedzie ladnie ;)

Mnie również nie podoba się głośnik basowy na górze, ale jak Tobie się podoba to najważniejsze. Napisz coś o kosztach, ile wyniosła konstrukcja ?

Pawel S. napisał:
mialo byc tanio ale glosniki jednak kosztowne. ile wyszo za calosc?
430 Euro Głośniki, terminale, BR, śruby, uszczelki,kolce, wełna, kable + przesyłka
80 Euro Elementy zwrotki + przesyłka
60 Euro MDF
10 Euro fornir
20 Euro klej
20 inne
620 Euro

Pawel S. napisał:
jak sprawdzaja sie te "jednoreczne" sciski? nie rozsypuja sie? daja wystarczajaco dobry scisk?

Wystarczy do przytrzymania nie jest źle, ale bez rewelacji.

Pawel S. napisał:
terminale sa troche za bardzo schowane - daj jakas minimalna podkladke
Tak będzie uszczelka, było składane na szybko :mrgreen:

Pawel S. napisał:
jaki to fornir? czym koloryzowane? tylko wosk?

Fornir to dąb naturalny krawędziowany, nie znam dokładnej nazwy bo kupowany u producenta. Wybierany na hali produkcyjnej. Tylko wosk ciemny dąb wstawię fotkę puszki.

Pawel S. napisał:
masz fotki zwrotnicy?
Niestety nie, bo składałem na płycie pilśniowej i nie jest to "miss zwrotek", ale jak będzie wyjęta co zrobię i wstawię.

Pawel S. napisał:
prezentuja sie ciekawie. jakis cokol ze scieciami pasujacymi do frontu i bedzie ladnie ;)

Planuję płyty z granitu :grin:

[ Dodano: 2008-10-30, 20:43 ]
Patricious napisał:
Mnie również nie podoba się głośnik basowy na górze, ale jak Tobie się podoba to najważniejsze. Napisz coś o kosztach, ile wyniosła konstrukcja ?

Jak są rozstawione to ich nie widać, ale tak było w projekcie to nie kombinowałem.

Mi się szczególnie podoba fornir i te ścięcia na przedniej ściance, wyglądają jak z jednego kawałka drewna. Może mogłeś dać jakiś mocniejszy terminal, ale pewnie i ten starczy. Ogólnie 5/6

Hmm czyżby kolce Monacor'a :?: Misię bardzo podoba :wink: Tylko cos duzo pieniązków(albo mi sie zdaje), możesz powiedziec jeszcze jaki wtedy był kurs Euro, tak zeby na złotówki przeliczyc :?: Jakies wymiary obudowy, moze cos zmieniłes czy poprostu zaczerpnięte w całosci od kolegi :?: Fajne, przynajmiej cos innego... :wink:

Solidne wykonanie dobre przetworniki czego chciec wiecej :)... no moze wlasnie porzadnego pieca ale jak doczytalem "produkuje sie" :)

Sateo, podoba mi sie ten kolor. juz kilka razy robilem z debu ale kolor byl naturalny. jak widze twoj to znowu mam ochote na dab :D

audio-technik napisał:
Hmm czyżby kolce Monacor'a
Zgadza sie
sps-35-sc.gif

Kurs EURO to okolo 3.4 PLN wiec wychodzi okolo 2100 PLN z przesylkami.
Koszt przetwornikow to okolo 1460 PLN. Czy drogo, hmmm, kit do VOX 200 light na W200S okolo 1600 PLN z przesylka. :neutral:

Pawel S. napisał:
dla nas tanio to jest 200-400zl a nie 2000

Jasne, dla mnie tez tanio to 200-400 pln, :razz: ale ja chcialem niedrogo.
Jak policzylem na monacor'ach kep albo scan-speak to jak na 3 way jest to niedrogo.
Zreszta to WY koledzy mi to poleciliscie w tym budzecie :grin: :wink:

[ Dodano: 2008-10-31, 09:42 ]
audio-technik napisał:
A teraz czym napredzasz??
Pioneer VSX-516

Pioneer-VSX-516-S.jpg

Fajny masz napędzik tylko troszku słaby, ogolnie to jezeli masz w nim wyjscie dla stereo PRE-OUT to polecał bym Ci zrobienie tylko UNIampa ktory bedzie sluzył jako końcówka mocy, planujesz moze w przyszlosci kino domowe jakies to zostaw sobie tego pioneera, monitorki napewno pociągnie a tym bardziej na tyłach :wink: Jeszcze jedno gdzie kupiłes płyty i inne pierdołki potrzebne do złozenia paczek?? No i oczywiscie podaj czym bejcowłes ten DĄB :wink:

THD 1% to jest chyba przy pełnym wysterowaniu, zreszta tego raczej nie uslyszysz czy jest 0.5% czy 1%, sluchawki AKG Sennheiser, Audiotechnika maja po <1% i raczej tego tak nie slychac :wink: Ale to juz Twoja sprawa jak zrobisz, ja napewno wybrał bym tak jak mowie, podłaczył te kolumny do KD jako front przez PREOUT do UNI a reszte czyli tylne i center do Pionka, tak mozesz zrobic w przypadku KD, a w stereo mozesz zrobic sobie potencjometr do UNI(przeciesz w standardzie jest) no i w Stereo sterowac tylko UNI, np majac podłaczone CD pod niego :wink: Co to jest wełna stalowa?? Dzieki woskowaniu fornir ciemnieje?? Cos mi sie wierzyc nie chce :wink: No własnie nie lakierowałes :?:

Nie, nie było malowane :grin:
Wosk jest barwiący, wiec przyciemnia a wełna czy wata stalowa to :

wata_stal.gif

Projekt fajny choc nie do konca jestem przekonany co do niskotonowca umieszczonego z boku...no i troche drogo cie to wyszlo.

plusy:
wosk - Ja juz nigdy wiecej nie uzyje lakieru na fornir odkad pierwszy raz sprobowalem wykonczenia z woskiem (duzy plus)

minusy:
sruby na br - bez komentarza :neutral:

audio-technik napisał:
Hmm bez przesady Pawel S. przeciesz coraz wiecej z nas siega po lepsze przetworniki, glownie z AC
tak tak, przeciez teraz tez mam vify ale zaczynalem jako 14-15 latek z teslami kupionymi za ciezko zdobyte pieniadze (sprzedalem kolegi kompa :mrgreen: )
audio-technik napisał:
jezeli masz w nim wyjscie dla stereo PRE-OUT
jak widac na zalaczonym obrazku - BRAK :/
marian napisał:
plusy:
wosk - Ja juz nigdy wiecej nie uzyje lakieru na fornir odkad pierwszy raz sprobowalem wykonczenia z woskiem (duzy plus)
a czy to jest wogole trwale?

Powrót