• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Podświetlenie potencjometru.

Reakcji
100
Witam. Jako, że jest parę osób zainteresowanych tym podświetleniem to zakładam temat, żeby nie robić syfu w temacie "Budowanie na ekranie".

1. Sam sterownik jest w dwóch wersjach:

a) "Wersja full":
- out1 on/off 230VAC - z pilota rc5,

- out2 on/off 230VAC - z pilota rc5,

- out3 on/off 5VDC - z pilota rc5,

- ch1, ch2, ch3 on/off - selektor + przekaźnik mute on/off - z pilota rc5,

- złącze pod które można wpiąć LEDy sygnalizacyjne status przekaźników (out1,2,3, ch1,2,3 , mute)

- złącze pod które można wpiać 4 przyciski (tact switch) do zmiany stanu ch2,ch1,out2 (u mnie out2 to wzmacniacz i100m) - przyciski mogę zmienić w sofcie,

- sterowanie silnikiem alps (głośniej/ciszej) - z pilota rc5,

- złącze od ADC,

- złącze od PCB Backlight,

- złącze od odbiornika IR,

- złącze od programatora 6pin,

- wbudowany zasilacz na pcb z transformatorem,

- wymiary 99x90mm

b) "Wersja slim":

- złącze od programatora 6pin,

- złącze od ADC,

- złącze od PCB Backlight,

- wbudowany zasilacz - trzeba jedynie podpiąć trafo,

- wymiary 37x37mm

2. Sama płytka z podświetleniem jest uniwersalna i można samemu zrobić do niej sterownik i soft. Wystarczy się podpiąć odpowiednimi sygnałami. Maks średnica gałki to 50mm.

3. Najważniejsze:
- aby użyć tego podświetlenia by działało jako sygnalizacja poziomu głośności musimy mieć potencjometr 3 lub więcej kanałowy. 2 kanały standardowo do wzmacniacza stereo, a jeden kanał do ADC.

U siebie mam 4 kanałowy Alpsa RK16814MG na płytce od bufora:

4. Jeśli ktoś spełni punkt 3 to może napisać jaką opcje sterownika wybiera :) ZZ nie będę robił, za mało chętnych. Mam jeszcze parę kpl, a wersję slim będę zamawiać za jakieś 2tyg przy okazji innych zamówień. Płytki oczywiście z zakładu.

W skrócie odczyt sygnału od 0 do 1023. Jest 16 ledow i te 1023 jest podzielone na 16 części. Można sobie ustawić, że od 0 do 500 ma świecić 10 ledow a od 500 do 1023 6 pozostałych.

Znalazłem w końcu trochę czasu i dopieściłem PCB w wersji slim :) (kosmetyka + dodany led na zasilaniu - można montować, nie trzeba)

Wymiary 36x36. Będę zamawiać w przyszłym tygodniu wraz z płytkami pod transformator EI48 oraz EI42.

Gdyby był ktoś chętny to na 90% zrobię jeszcze PCB do alpsa 4ch. Na płytce będzie:
- 2x złącze 3pin molex (jedno do ADC, drugie wolne jak by ktoś chciał sobie coś dodać),
- 2x złącze 3pin ARK (sygnał IN/OUT),
- 1x złącze 2pin molex pod sygnał do sterowania silnikiem,
- mostek h do sterowania silnikiem.

A na PCB slim wcisne jeszcze odbiornik IR.

Płytka "slim" przerobiona :) Dodany odbiornik IR oraz złącze do silnika do alpsa.

Wymiary 38x42mm.

Ostatnia edycja:
a nie myslales zeby to zamontowac na potku?
plytka na tyle mala ze powinno sie utrzymac ;)
a problem z upchaniem plytki z glowy ;)

Nie każdy będzie używać alpsa 4ch ;) A płytkę tj sterownik slim można przykleić na przedni panel na dystansach z poxipolem :)

Mogę jedynie na pcb alpsa 4ch o którym pisałem wcześniej zrobić miejsce na wpiecie tej plytki na kanapkę

Ostatnia edycja:
PCB pod trafo EI42 oraz EI48 (6VA, 10VA breve).

PCB jest uniwersalne pod kątem transformatora z jednym uzwojeniem wtórnym jak i dwoma uzwojeniami wtórnymi. Konfiguracja za pomocą zworek z cyny na specjalnych padach jest napisana na płytce.

Zastosowane mostki http://www.tme.eu/pl/details/b40s2a...e-diodowe-smdtht/diotec-semiconductor/b40s2a/ .

Złączki standardowe ARK, r=5mm.

Opisówka oczywiście obustronna.

Ostatnia edycja:
To teraz pytanie do tych co już trochę pomierzyli, posiadaczy oscyloskopu, doświadczenia itd.. :)

Jak będzie lepiej na PCB od trafa:
a) zostawić mostki
b) wywalić mostki i mostki niech będą na docelowych płytkach, które będziemy zasilać z trafa.

Chodzi mi o śmieci, które mogą latać.

Zdecydowanie rozwiązanie b) - chociaż przy krótkich przewodach połączeniowych, nie ma to aż tak wielkiego znaczenia.

Dodatek do podświetlenia :)

Automatycznie dostosowuje jasność do oświetlenia w pomieszczeniu. Im jaśniej tym LEDy będą jaśniej świecić. Im ciemniej tym ledy będą słabiej świecić.

super! :D
myslalem o czyms takim ale na potencjometrze... faktycznie w automacie lepiej :D

- - - - - aktualizacja - - - - -

skoro plytka do podswietlenia bedzie znormalizowana to moze zamowimy jakies ladne galki do tego?
czasu sporo wiec moze i namowie szefa zeby wcisnac gdzies te galki na tokarke ;)

Powrót