• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pofalowany fornir

Reakcji
0
Witam!
kleiłem dzisiaj fornir na wcześniej wyszpachlowaną płytę OSB. Użyłem Pattex'a szybkoschnącego, dociskałem blachą mosiężną 5mm + obciążenie ok 50kg. po 2h od obciążenia patrzę, a on cały pofalowany.. co z tym zrobić? i jakie rady, żeby następne ścianki jakoś wyglądały?
zaznaczam, ze wikol odpada, bo szpachli jest dużo...

może spróbuj na jakiejś płycie nie używanej- odpadowej na różnych klejach, pod różnym obciążeniem i sprawdzać po jakim czasie jest ok...

różnych klejów ja nie mieć. a na płycie odpadowej odpada, bo na budzie mam dużo szpachli a na odpadzie nie będzie wcale ;/

to poszpachluj odpad :)
butapren nie jest taki drogi...
za "próbke" zapłacisz ok 1.2zł....

Na butapren to bardzo dobra metoda, tylko czasochlonna. Jezeli chodzi ci o niewielkie nierownosci forniru to sie nie przejmuj (tez tak mialem). Papier scierny w reke i trzeba zrownac.

tych co były raczej niedałoby się papierem :) zerwałem to co było nierówno i przykleiłem na gorąco + duuuży docisk. Niedługo wieści będą ;]

jak koledzy - butapren, a dokladniej henkel moment, kiedys okleilem jedna obudowe z osb wlasnie tym klejem i nawet nie szpachlowalem nierownosci tylko, ze specjalnie kupilem zamiast forniru obłóg, jezeli dobrze pamietam mial 1,5mm grubości. nic sie nie pofalowalo.

takero napisał:
nic dziwnego że nie nie pofalował...
tylko ciekawe jak krawędzie wychodzą...

Krawedzie wychodza tak www.ezo.audiomania.info dąb 1,5 mm
A butapren to g... przy 50 stopniach (a tak temp moga osignac kolumny oswietlone swiatlem slonecznym) butapren staje sie plastyczny.

co do tych 50st to zrobie test z lampą od piekarnika i wtedy zobaczymy:)
tylko najpierw musi fornir przyjść od Esh0...

no i lipa :/ już lepiej ale to nadal nie jest to... ale nic, jutro chyba kupuje Moment i zobaczymy czy będzie lepiej.

cytuję z jakiegoś kursu:
"... jeśli macie dużo szpachli to zapomnijcie o wikolu. Szkoda Waszego czasu i nerwów..."

a ja mam DUŻO szpachli tzn nie n a grubość tylko na powierzchnię. Jutro dam znać jak wyszedł dół ;]

Przeciez temat juz byl tyle razy walkowany... Wiele osob zrobilo to juz metoda ktora przedstawialem czyli ta z wykozystaniem kleju Moment firmy Henkel i wszyscy są zadowoleni.
Poszukaj na forum. Mi sie nie chce po raz ktorys pisac tego samego
Zycze powodzenia :)

Powrót