• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pojawiający sie przydżwięk sieciowy

Reakcji
0
Pacjentem jest wzmacniacz hybrydowy widoczny na zdjęciach. Jego problemem jest pojawiający się szum w kolumnach. Widać to za zrzucie ekranowym z pomiaru. Na czerwono widać poziom kiedy przydźwięk/szum pojawia się. Na czarno normalny stan. W wzmacniaczu jest sporo pętli masy w tym pętle masy zasilaczy. Czarne przewody łączą masy między płytkami. Jakie jest rozwiązanie i co jest tego powodem ze czasem wzmacniacz po prostu buczy.

Ostatnia edycja:
DC offset ci się pojawia jak sąsiad włącza suszarkę/światło? Lampy padają?

Tego nie sprawdziłem. Obecnie jestem na etapie zmiany pojemności filtrującej zasilanie anodowe na większą oraz usuwam pętle masy. Myślę że w poniedziałek będę sprawdzał offset DC na wyjściu.

Po kilku poprawkach polegających na usunięciu większości pętli masy efekt jest następujący.

Powrót