• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomiar kolumny - prośba o interpretację

Reakcji
0
Witam mam prośbę - proszę o interpretację wyników pomiarów pewnej kolumny.

Załączniki

• M1'.jpg
    M1'.jpg
    78.6 KB · Wyświetleń: 0
  • M2'.jpg
    M2'.jpg
    76.6 KB · Wyświetleń: 0
  • M3'.jpg
    M3'.jpg
    75.7 KB · Wyświetleń: 0
  • M4'.jpg
    M4'.jpg
    111.8 KB · Wyświetleń: 0
Czy to jest jakiś full-range z bass refleksem i niby-zwrotnicą, co ma to wszystko uczesać?

Nie jest to kolumna z głośnikiem pełnozakresowym, konstrukcja dwudrożna, BR. I nie jest to kolumna DIY, tylko seryjna produkcja, celowo nie podaję nazwy, żeby niczego nie sugerować.

EDIT: napisałem głupoty, bo na wykresie impedancji 1000 Hz przeczytałem jako 10000 Hz.

Ciekawe, czemu tak nisko strojona obudowa.
No i rezonans wysokotonówki mi osobiście się nie podoba.
Co do samej zwrotnicy, to chyba źle nie jest.

Ostatnia edycja:
Za malo podales danych, zeby mozna bylo sie do czegos przyczepic. Impedancja i charka sa OK. Jedyne do czego mozna sie przyczepic to 17 elementow w zwrotnicy dla dwoch drog ;) To troche sporo....

Pod pomiarem na zdjęciu nr 3 było jeszcze, że pomiar w odległości 1 m w osi 15/30 stopni, pod pomiarem na zdjeciu nr 4, że pomiar w odległości 1 m w osi głośnika wysokotonowego +/- 10cm.
Też zastanawiam się, dlaczego aż 17 elementów zwrotnicy, bo to kolumna budżetowa.

charakterystyki kątowe dobre.
Widać z ch-ki amplitudowej, że wysokie tony są podbite względem reszty pasma, niskośrednio tonowy to jakiś mały przetwornik prawdopodobnie, stawiam 15-18 cm.

Powrót