• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomiar kolumny - prośba o interpretację

Reakcji
0
Witam mam prośbę - proszę o interpretację wyników pomiarów pewnej kolumny.

Załączniki

• M1'.jpg
    M1'.jpg
    78.6 KB · Wyświetleń: 0
  • M2'.jpg
    M2'.jpg
    76.6 KB · Wyświetleń: 0
  • M3'.jpg
    M3'.jpg
    75.7 KB · Wyświetleń: 0
  • M4'.jpg
    M4'.jpg
    111.8 KB · Wyświetleń: 0
Czy to jest jakiś full-range z bass refleksem i niby-zwrotnicą, co ma to wszystko uczesać?

Nie jest to kolumna z głośnikiem pełnozakresowym, konstrukcja dwudrożna, BR. I nie jest to kolumna DIY, tylko seryjna produkcja, celowo nie podaję nazwy, żeby niczego nie sugerować.

EDIT: napisałem głupoty, bo na wykresie impedancji 1000 Hz przeczytałem jako 10000 Hz.

Ciekawe, czemu tak nisko strojona obudowa.
No i rezonans wysokotonówki mi osobiście się nie podoba.
Co do samej zwrotnicy, to chyba źle nie jest.

Ostatnia edycja:
Za malo podales danych, zeby mozna bylo sie do czegos przyczepic. Impedancja i charka sa OK. Jedyne do czego mozna sie przyczepic to 17 elementow w zwrotnicy dla dwoch drog ;) To troche sporo....

Pod pomiarem na zdjęciu nr 3 było jeszcze, że pomiar w odległości 1 m w osi 15/30 stopni, pod pomiarem na zdjeciu nr 4, że pomiar w odległości 1 m w osi głośnika wysokotonowego +/- 10cm.
Też zastanawiam się, dlaczego aż 17 elementów zwrotnicy, bo to kolumna budżetowa.

charakterystyki kątowe dobre.
Widać z ch-ki amplitudowej, że wysokie tony są podbite względem reszty pasma, niskośrednio tonowy to jakiś mały przetwornik prawdopodobnie, stawiam 15-18 cm.

W rzeczywistości właśnie w tych kolumnach góra jest nieco wycofana
no jak jak rzeczywistość jest na pomiarach. Mogą być ewentualnie mniej detaliczne, sypać piaskiem itp ale są podbite względem reszty pasma.
Zacznij coś zdradzać po woli o nich :)

Powrót