• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pomiar TS bez parametrów głośnika

• Autor wątku Autor wątku Henry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam.
Jestem początkującym użytkownikiem jeżeli chodzi o SW i zastanawiam się nad jednym. Otóż z filmików które ścagnąłem, dotyczących obsługi SW wynika, że podczas pomiaru głośnika w celu uzyskania parametrów TS należy podać jego niektóre parametry, lub jak to pisał Yoshi w swoim artykule, i o ile dobrze zroumiałem, przynajmniej powierzchnię membrany. Ale co w wypadku gdy nie mamy żadnych parametrów i jedyne co możemy podać to rezystancję cewki głośnika? Bo tak mi się wydaje, że wielkości membrany nie można określić na oko, chyba, że dla prawidłowości pomiarów wystarczy jej zbliżona powierzchnia. Czy przy tak małej ilości parametrów można uzyskać wiarygodne wyniki? Za odpwoiedź z góry dzięki. Cześć.

powierzchnie membrany można zmierzyć ;]
nie potrzeba tu jakieś wielkiej dokładności...

powierzchnie mambrany podajesz jako powierzchnie tłoka czyli odnosisz do powierzchni koła a nie prawdziwej powierzchni membrany

rezystancje SW mierzy sam więc tym się nie przejmuj :)

Powrót