• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomiary do wzmacniacz 2X20w lm4766

Reakcji
0
Cześć, zbudowałem wzmacniacz na końcówce mocy LM4766t (2x20W). Podłączony do głośników gra dobrze. Zamierzam go zabrać do szkoły i wykonać niezbędne pomiary w celu dokładnego sprawdzania, i o to moje pytanie: co należy mierzyć i w jakich granicach powinny znajdować się wartości.

Narazie wiem ze trzeba zmierzyć
-prąd spoczynkowy powinien wynosić do 100Ma
- Faktyczną moc wzmacniacza

Coz jeszcze trzeba sprawdzić aby uznać wzmacniacz za sprawny?

Witam.
Poziom zniekształceń nieliniowych thd
Pasmo przenoszenia, określisz dolną oraz górną częstotliwość graniczną (-3dB).
Możesz zmierzyć też moc zasilania i moc oddawaną przez wzmacniacz na podstawie tych pomiarów będziesz mógł policzyć sprawność wzmacniacza.

Poszukaj w długim temacie uniampa, Irek kiedyś pisał. Prostokąty, w tym pod obciążeniem pojemnościowym. S/R.

Ale co tu mierzyć? Wszystko jest obmierzone i podane w nocie katalogowej... Sprawdzić tylko oscyloskopem czy się nie wzbudza i używać...

Powrót