• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

POMOC przy KOLUMNACH

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Witam wszystkich i prosze o jakies podpowiedzi .....:biggrin:
Juz niedlugo opisze na forum moje pierwsze podlogoki..jezeli je woogule skoncze...:(
Bez waszej pomocy nie dam rady :)

Buduje kolumny 2-way na glosnikach:
Wysokotonowy:
GDWK 9/80 Sluchalem kolumn na tym glosniczku i jego dzwiek bardzo mi sie spodobal wyddawal sie plaski, stonowany ,lekki i najwazniejsze nie wiercil dziury w glowie:)

Nisko-Sredniotonowy
Dlugo szukalem jakiegos niedrogiego glosnika wybralem 2 razy GDN-14-100-8-SCX kolumna polaczony rownolegle co da impedancje 4Ohm.
Niestety niemoglem znalesc nic na forum na 2 razy GDN-14-100-8-SCX znalazlem tylko to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1402481.html

Teraz moja prozba fachowcow o pomoc

Jaka zrobic obudowe ile litrow ? myslalem ok 18-20l.
Na pewno bedzie br na ile hz zestroic?

A zwrotki nie bende projektowal w oparciu o pomiar bo niemam sprzetu ;) a pozatym prywatne pomiary przewyzsza koszty zestawu a wiec nie oplaca sie,
Zwrotnice oblicze programem http://www.tranzystor.eu/articles.php?article_id=313
Tylko jaki zrobic podzial? I ktorego rzedu filtr?
Tonsil sugeruje dla GDWK 9/80 podzial 4800hz Co wy na to ?

Niemam niestety ksy na nic lepszego.

Skoro uwazasz ze porazka i chcesz mi pomuc to zrob mi pomiary + projekt zwrotki za free.

---------- Post dodany o 13:24 ---------- Poprzedni post o 13:22 ----------

To nie sa monitory!!!!!!!!!!!!!!! Podlogowki skojarz fakty kto robi monitory na dwóch srednio-niskotonowkach!!!!!!!!!!!:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

---------- Post dodany o 13:28 ---------- Poprzedni post o 13:24 ----------

Pisalem na forum bo oczekiwalem pomocy to moja sprawa na jakich glosnikach benda kolumny a nie wysmiewania sie

Proponuję odrobinę zmienić ton wypowiedzi sewery87 skoro prosisz o pomoc, poza tym wypada poczytać najpierw, potem myśleć czy coś dam radę zrobić z pomocą bardziej doświadczonych ludzi. Skoro nie widziałeś monitorów na 2x midbass to co tu robisz?

Niemam niestety ksy na nic lepszego.

Skoro uwazasz ze porazka i chcesz mi pomuc to zrob mi pomiary + projekt zwrotki za free.

---------- Post dodany o 13:24 ---------- Poprzedni post o 13:22 ----------

To nie sa monitory!!!!!!!!!!!!!!! Podlogowki skojarz fakty kto robi monitory na dwóch srednio-niskotonowkach!!!!!!!!!!!

---------- Post dodany o 13:28 ---------- Poprzedni post o 13:24 ----------

Pisalem na forum bo oczekiwalem pomocy to moja sprawa na jakich glosnikach benda kolumny a nie wysmiewania sie

Człowieczku o małej wiedzy i braku dobrych manier:
1. Nie widziałem żeby ktoś się tu z Ciebie naśmiewał,
2. Mało wiesz,
3. Skoro nie wiesz to pytasz - to zrozumiałe,
4. Skoro pytasz to dostajesz odpowiedź - i to dobrą, bo Paweł próbuje uchronić Cię przed głupim wydaniem kasy i stratą czasu na coś co nie będzie grać,
5. Twoja reakcja pokazuje, że potrzebowałeś tylko utwierdzenia w swoim pomyśle, mimo, że jest on błędny - a nikt Cię nie utwierdzi w pomyśle....bo jest błędny.

Może przemyśl jeszcze raz swój ton i odpowiedź Pawła...i pytaj dalej. A jak się nie podoba, to zrób sobie ten zestaw, wykosztuj się, napracuj - i załam jakością dźwięku.
Można za tę samą lub mniejszą kasę zrobić znacznie lepsze kolumny niż Ty chcesz zrobić, ale nie chcesz posłuchać dobrych rad.

Wybór należy do Ciebie....

Za przetworniki wydam ok 300zl(kolumny chce zrobic jak najmniejszym kosztem) wiem ze te glosniki w poruwnaniu np. do vify to tandeta. Mysllem o czyms innym
np 2 razy w 230S 4 + jakas lepsza wysokotonowka ale niemam kasy

Za przetworniki wydam ok 300zl(kolumny chce zrobic jak najmniejszym kosztem) wiem ze te glosniki w poruwnaniu np. do vify to tandeta. Mysllem o czyms innym
np 2 razy w 230S 4 + jakas lepsza wysokotonowka ale niemam kasy

Spodziewalem sie lepszej podpowiedzi:huh:

same glosniki nie zapewnia ci "jakosci"
to wlasnie zwrotnica jest odpowiedzialna za ostateczne brzmienie kolumny
ale skoro wolisz kupic wiecej glosnikow niz posluchac doswiadczonych to rob jak uwazasz

wiem ze te glosniki w poruwnaniu np. do vify to tandeta.

pewnie, bo ja juz sie nie bawie tandeta i nie wiem jak to brzmi ;]
IMAG0081.jpg

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót