• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc przy projekcie głośnika Bluetooth

Reakcji
0
Ostatnie pare dni spędziłem w internecie w poszukiwaniu informacji na temat budowy głośników oraz jakiegoś dobrego projektu na pierwszy raz. W końcu znalazłem plany na przenośny boombox. Zamierzałem zamontować w środku wzmacniacz z wbudowanym modułem bluetooth, niestety woofer Dayton Audio ND90 nie jest dostępny w sprzedaży w Polsce a zakup z zagranicy wykraczałoby poza mój budżet.

projekt sprite https://sites.google.com/site/undefinition/sprite
wzmacniacz bluetooth https://www.gotronik.pl/tpa3118-wzmacniacz-audio-2x30w-stereo-z-bluetooth-p-4576.html
woofer http://www.daytonaudio.com/product/66/nd90-8-3-1-2-aluminum-cone-full-range-driver-8-ohm

I tutaj pojawia się moje pytania. Czy ktoś robił coś podobnego albo zna podobny projekt? Jakie tanie woofery które można dostać w Polsce nadawały by się do takiego głośnika?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Ostatnia edycja:
ile chcesz na to wydac?

te woofery co pokazales nie sa prawdziwymi szerokopasmowkami i bedzie brakowalo wysokich tonow

musisz szukac albo dobrego full-range albo zestaw 2 drozny

83cb70439eced2acb9092a24b73e467c_1586785224.jpg

tu masz glosniki za 160zl + zwrotnica + wzmacniacz
czy za drogie?

ile chcesz na to wydac?

te woofery co pokazales nie sa prawdziwymi szerokopasmowkami i bedzie brakowalo wysokich tonow

musisz szukac albo dobrego full-range albo zestaw 2 drozny

83cb70439eced2acb9092a24b73e467c_1586785224.jpg

tu masz glosniki za 160zl + zwrotnica + wzmacniacz
czy za drogie?

160 zł może być bez problemu, chciałbym wydać tak do 300 za całość bez obudowy, ale mam wątpliwość czy taki wzmacniacz, który podlinkowałem, się nada.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A ta skrzynka ma byś stereo?

Tak, zdecydowanie stereo

Ostatnia edycja:
wzmacniacz poszukaj sobie na aliexpress
jak nie taniej to wiekszy wybor ;)

co do mocy
w pracy mam kolumny zasilane TDA (takie co w radiach samochodowych), wiec dostarczam 8-10W na kolumny 8ohm... i mimo pracujacych maszyn (tokarka, frezarka, przecinarka) to jest wystarczajaco glosno ;)

Hej, nie chciałbym zakładać nowego wątku ale przymierzam się do złożenia jakiegoś samograjka. Z tego co zdarzyłem się zorientować to widzę dwie filozofie jeżeli chodzi o dobór głośników:
- celowanie w jakieś małe głośniki niskośredniotonowe o znany parametrach TS możliwie dużej efektywności, niskim Fs i odpowiednim rozmiarze + małe tweeterki
- szukanie głośników samochodowych wielodrożnych niestety bez parametrów TS które często nie są podawane nawet przez markowych producentów

Dla siebie szukam głośników o średnich 13cm ew mogą być mniejsze.
Z samochodówek znalazłem na portalu aukcyjnym:
SONY XS-FB1320 2 way
SONY XS-FB1330 3 way
JBL Stage 2 524 2 way
PIONEER TS-G1320F 2 way
itd do żadnego niema parametrów TS ale można przypuszczać że są one raczej przewidziane do "obudowy" zamkniętej z kolei w głośnikach przenośnych stosuje się obudowy z membranami które są bardziej efektywne niż zamknięte. Pytanie czy ktoś zrobił głośnik przenośny na tego typu głośnikach i poprawnie udało się zestroić obwodowe z membraną bierną czy lepiej iść w głośniki ze znanymi TSami i mniej więcej zasymulować obudowę a potem dostroić po pomiarach...

Powrót