• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc przy projektowaniu zwrotnicy

Reakcji
0
Jak w temacie potrzebna pomoc przy zwrotnicy .
Zwrotnica ma być 2 drożna do podłogówki. Posiadam już głośniki nisko-średnio tonowe Visaton W 130 S 4 OHM maja być po 2 na kolumne (gdyz posiadam 4) połączone niestety szeregowo, do tego planuje jako wysoko tonowca VIFA DX25TG-09-04 . Częstotliwość podziału 3200Hz.
Czy ktoś by miał pomysł na tak ową zwrotnice?
Mile widziane wszystkie sugestie i propozycje.

Z DX25 już coś żeniłem chyba tonsila i jakiegoś peerlessa ale nie było na pewno tego visatona. Musiałbym zerknąć jak to wyglądało. Z tego co pamietam DX fajnie sie spisuje z filtrem 2 rzedu, 3 rzad tez jest ok. Jak piku16 wspomniał, bez pomiarów troche trudno jest wyrokować, można coś po omacku sklecić ale do ideału będzie daleko.

rysiul123,
a może TW 70 8 OHM.
Jak nie masz możliwości pomierzyć to możesz pobawić się visatonowym programem do projektowania. Dziś wpadł mi ten sam pomysł. Wieczorem się coś pobawię.

Te Visatony to juz mam, obecnie pracuja z Tonsilem GDWK 11/100 w konfiguracji ala D'Appolito. No ale niestety zwrotka jest uniwersalna. Chciałbym coś lepszego na wysokotonowca więc padło na Vifa.

Z systemem pomiarowym to cięzk.

rysiul123 napisał:
No ale niestety zwrotka jest uniwersalna.
no i przez to wszystko jest nie tak. Nie może być uniwersalna. Każda jest robiona pod indywidualną aplikację głośników.
Symulowałem te visatony w dwóch wersjach:
z podziałem 6dB/oct:

lub 12dB:

i jak ci się to podoba?

rysiul123 napisał:
obecnie pracuja z Tonsilem GDWK 11/100
może ktoś porównać tego tonsila do tw-70?

Powrót