• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc przy zakupie głośników i zwrotnicy

Reakcji
0
Witam, planuję zbudować kolumny podstawkowe 2-drożne. Proszę o pomoc przy zakupie dobrych a tanich głośników(max 30zł jeden). Nie chce sam wybierać żeby nie mieć problemów ze zwrotnicą.
Z góry dzięki!!

na samej gorze masz topic "gotowe schematy zwrotnic" wybierz sobie cos, 30zl za glosnik to tylko stx albo tesla.

maaarcin2 napisał:
ok ale tam są projekty na 3 głośniki ja chcę coś na 2 najlepiej na STX lub Tonsil
:bzdura:

Chyba w ogóle tam nie zaglądałeś ...

Za taką kase to:
-klony totem mite
-arn150 + sc10n
-ARZ

Ja myślałem dać śedniotonowe np GDM-14-100-8-SS
i wysokotonowe: GDWT-8-150-8-PJ lub to GDWK-10-200-8-PJ albo z Tonsila coś tańszego,
tylko nie wiem jak to będzie grało

ok chyba jednak się zdecyduje na ARN150, teraz już nie wiem jakie dać wysokotonowe SC10N czy PJtki :?:

PJtka jest bardziej oplacalna ale niestety niema do niej zwrotnicy i wyglada na to ze jeszcze dlugo jej niebedzie... :|
tak wiec nie ryzykuj i doplac do sc10n

takero, wiem ze to irytujace i przerabiane setki razy ale przez ta nasza wyszukiwarke niewiele znajdzie...

obudowa b-r 7-9 litrow
tunel fi 50 dostepny na www.polink.com.pl tutaj rowniez kupisz czesci do zwrotnicy, terminal, kable (mimo ze sa drozsze kup tutaj bo masz pewnosc ze to prawdziwa miedz) i moze cos jeszcze sobie znajdziesz

przyklad obudowy

wymiary tej obudowy to 30x30x17cm. ale mozna smialo dac 25cm glebokosci i bedzie bardzo ladnie ;)

Ok, a mogę dać b-r z przodu, nie wiem jak w środku to zbudować jakie wstawić wzmocnienia, czy oddzielać głośnik wysokotonowy itp. Można gdzieś znaleźć gotowe projekty takich kolumn?

mozesz. niemusisz wzmocnien robic ale mozesz. glosnik wysokotonowy jest szczelny wiec niemusisz
maaarcin2 napisał:
Można gdzieś znaleźć gotowe projekty takich kolumn?
takich z opisem krok po kroku to nie. ale zobacz gotowe konstrukcje to moze znajdziesz jakies z dobra fotorelacja

Trzeba będzie zrobić taki tutorial jak zrobić proste i tanie kolumny dobre na początek z instruktażem krok po kroku i wrzucić do artów.

Powrót