• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w budowie kolumn

• Autor wątku Autor wątku dymeq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Siema! Mam średnio-niskotonowe Heco wynotowane z Argonów Reference.
Argon-Reference.jpg

To były limitowane i bardzo dobre kolumny heco kilka lat temu.

Chciałbym zbudować monitorki do mojego małego studia, niestety nie mam parametrów tych heco, żadnego modelu, nic. Więc trzeba je pomierzyć i zaprojektować zwrotonice. Wysokotonowe to HT 20 K-PC 460B takie jak tutaj:

http://cgi.ebay.pl/1-Paar-20-mm-Hoc...655187QQihZ023QQcategoryZ141257QQcmdZViewItem

Są parametry ! :grin: :grin: :grin:

Jest ktoś w stanie mi pomóc wyliczyć budy + zwrotnice do tego ?

Kupiłem te wysokie tony :)

Okazało się, że są całkiem niezłe :) Wielkie podziękowania dla Questera za pomiary. Niedługo je wstawię charakterystyki.

Na początku był pomysł dwudrożnej konstrukcji. Okazuje się jednak, że moje niskotonowe Heco nie nadają się do tego. Mają za to idealną charakterystykę od 45zh do 400hz. Teraz potrzebuję jakieś średnie tony do mojego projektu. Coś co będzie dobre od 400hz do 3khz... Co polecacie? MOgę wydać max 100zł za sztukę, ale to max ...

Quester powiedzial, ze maja idealnie czyte pasmo 45-400hz i, ze naprawde warto cos z nimi zrobic. wysokie tony tez ponoc sa bardzo dobre jak mowil. Teraz tulko jakies srednie, ktore swietnie sie spisza w pasmie 400-3000hz. Jak tylko Quester przesle mi charakterystyki to wrzcue

[ Dodano: 2009-02-17, 14:18 ]
Właśnie przegląam ofertę tonsila i widzę, że GDN 13/40/2 4ohm wydaje się być najlepszym rozwiązaniem z tonsila .

[ Dodano: 2009-02-17, 14:29 ]
na giełdzie ktoś wystawił te sds 164 po 50zl/szt, ale z tego co mi wiadomo one są przeznaczone do konstrukcji dwudrożnych ...

dymeq napisał:
na giełdzie ktoś wystawił te sds 164 po 50zl/szt, ale z tego co mi wiadomo one są przeznaczone do konstrukcji dwudrożnych ...
na sredniaka slabo... bez sensu..
dymeq napisał:
Quester powiedzial, ze maja idealnie czyte pasmo 45-400hz i, ze naprawde warto cos z nimi zrobic.
chyba sie pomyliles z przedzialem;) mialo byc 2k-20kHz pisalem juz z nim o nich;)
z pomiarow wychodza obiecujaco, ale ciekaw jestem czy odsluch tez tak wypadnie

nie mam parametrów do visatona, znów wykonywac pomiary, itp... pozatym ktoś testował tego visatona?

ktoś testował tego visatona ?

[ Dodano: 2009-02-17, 19:54 ]
nie chcę kupować ich w ciemno ...

[ Dodano: 2009-02-17, 20:09 ]
a co powiecie na stx? nie słyszałem jeszcze średnich tonów stx, za to niskie mają naprawdę niezłe względem jakość/cena

mam na myśli: GDM-14-130-8-SC

Mam nadzieję, że zwrotka do SCX nie będzie jakims dużym problemem? :) Chyba się zdecydowałem na nie

znalazłem parametry tego visatona na stronie http://www.lautsprechershop.de/hifi/index_en.htm?/hifi/visaton_ls_en.htm

11 cm bass driver with high quality cone

* power handling (continuous/programme) = 30 / 50 W
* resonance frequency fs = 67 Hz
* impedance R = 8 Ohm
* sound pressure level SPL = 86 dB (2,83V; 1m)
* DC resistance Re = 3,5 Ohm
* force factor BL = 3,4 N/A
* voice coil inductance L = 0,47 mH
* effective piston radiating area Sd = 53 cm2
* effective mechanical mass incl. air load 3,8 g
* equivalent volume of compliance Vas = 5,2 l
* total Q factor Qts = 0,43 (Qms=1,97, Qes=0,55)
* maximum peak linear excursion vibration xlin = +/- 2 mm
* mounting diameter d = 94 mm
* overall diameter d = 122 mm
* mounting depth (not countersunk) t = 61 mm

[ Dodano: 2009-02-17, 22:53 ]
dobry na sredniaka... ?

parametry nie powiedza Ci jak gra... gdzies mialem zapisane projekty na nim ale nie moge sie doszukac, jak znajde podrzuce w watek

W100 nie powinien być zły jak na głośnik w tej cenie, mała lekka membranka, dość solidny kosz, nie wiem tylko czy te z allegro są ok, bo wystawiają je już ponad rok czasu. Jeśli nie ten visaton to chyba spróbowałbym nawego STX-a, jeśli bym szukał czegoś w podobnej cenie.

Powrót