Pozwole sobie na odpowiedz publicznie, na forum

Mam nadzieje, ze Lt_Bri nie bedzie mial nic przeciw temu
Jesli chodzi o tuby to poswiecilem im sporo zycia i tak sie zdazylo, ze zaczalem je "czuc"

Jednym slowem jestem w stanie powiedziec, jak bedzie grala dana tuba na danym glosniku, nim ja uslysze - tylko po wynikach symulacji i korektach symulacji zwiazanych z przeniesieniem idealnego projektu w rzeczywisty, wymagajacy jakichs tam zawsze kompromisow. Naturalnie, tych wykresow jest wiele, to nie tylko charakterystyka odpowiedzi (ta jest, powiedzialbym nawet... drugorzedna). Nieraz sa to kwestie z pozoru kosmetyczne, jednak wierzcie mi, ze nieraz 0,5 kg masy solnej w jakims zakatku tunelu powoduje, ze pasozytnicze rezonanse nagle nie istnieja... hehhehe. Tylko ta kwestia stwierdzenia, gdzie i kiedy takie cos trzeba stosowac

No ale to sa te wlasnie lata doswiadczen...
Hubercie, jesli chodzi o glosniki 15to calowe to musze Cie zmartwic. Faktem jest, ze popelnilem na takich srednicach kilka bardzo poprawnych tub - jednak sa to glosniki "trudne" w takim zastosowaniu. Jesli oczekujesz jednoznacznej odpowiedzi na jedno z Twoich pytan, mianowicie jakie parametry klasyfikuja glosnik do zastosowania w tubie... jesli ma on srednie 15 cali... to musze Cie zmartwic....To musi byc glosnik o wysokim wspolczynniku B*l, wysokim EBP, niskim Qts (taaaaak, wyjatkowo w tej srednicy mozna tego "Qutasa" brac pod uwage) i niskiej Fs. Wyobraz sobie, ze Vas nie bedzie krytyczna wartoscia

hehehehhe.
Powiem teraz bardzo ogolnie: glosniki o srednicy 15 cali nie nadaja sie do pracy w obudowach tubowych. Wymagaja praktycznie tych samych objetosci co glosniki 18 calowe, a mimo wszystko nie maja takich skokow pojemnosciowych i tak odpowiednich parametrow do pracy z tak wymagajaca obudowa.
Oczywiscie sie pewnie powolasz na takie ewenementy jak tuba "eqtom 2.25" przedstawiona dosc solidnie na:
www.elektroda.pl lub jej starsza siostra tuba Eqtom na 2 razy 12" STXa... tylko nie zapominaj, ze poprawna tuba nie zawsze oznacza optymalna tube i optymalne wykorzystanie objetosci paki do wytworzonego cisnienia w funkcji czestotliwosci. Dodam, ze pradziwa satysfakcja z wytworzenia potwora o objetosci rzedu 400 litrow zaczyna sie, kiedy ow zwierzak wytworzy te swoje 140 dB z metra od powiedzmy 45 Hz hehehhehehehe

czyli trzeba jednak troche wiecej, niz watpliwe 15 cali,...
____
ale jestem juz bardzo pijany i moge sie mylic

: buehehehehe