• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pomoc w budowie zwrotnicy

Reakcji
0
witam
mam pytanie czy moze mi ktos pomoc zbudowac zwrotnice pod nastepujace przetworniki
tvm arv 104 04 8
stx gdn 14 50 8 ss
stx gdm 14 100 8 sc

:neutral: zastanów się o co prosisz
ja jeszcze nie zaprojketowałem nigdy zwrotnicy, ale mogę Ci powiedzieć jedno, zwrotnicy nie da się zaprojektować na odległość, trzeba mieć te głośniki w ręku, wepchnąc je w odpowiednią budę, dokonać pomiarów i ustalić wartości cewek i kondensatorów, potwierdzi Ci to każdy kompetentny użytkownik tego forum

na odległość możesz dostać najwyżej taką radę, odpal jakikolwiek kalkulator zwrotnic ustal częstotliwość podziału i jazda

poza tym co to ma być za 3way skoro niskotonówka ma taką samą średnicę jak średniak? jeśli już kupiłeś te głośniki, to sprzedaj je i poradź się na forum co kupić, spokojnie wybierzesz coś dla siebie, do czego jest juz zaprojektowana zwrotnica

zostaw sobie arv a zamiast tych stx-ow kup sobie po 2 arn-y150 na kolumnę, będzie lepiej i do takiego zestawienia powinieneś bez problemu znaleźć zwrotnicę

jeśli gdzieś się pomyliłem to proszę o sprostowanie przez specjalistów

sprostowanie
wiem ze arv to nie jest wspaniały głośnik, więc tam raczej powinno być "ewentualnie zostaw sobie arv", bo po wybranych głośnikach widać, że kolega stawia na zestaw przedewszystkim tani i chce oszczędzić najbardziej jak tylko się da (3way za nie całe 100zł za przetworniki na kolumne, świadczy o oszczędności lub zasobności portwela dasta)

wybralem te przetworniki ze wzgledu na ich wielkosc i to iz chce stworzyc niewielkich rozmiarow podlogowke ktora uzupelni moj zestaw

jak grochem o ścianę :evil:
człowieku słuchaj co się do Ciebie mówi, czytałem temat w którym pisałeś o wyborze głośników, już tam Ci odradzano użycie średniaka, głośnik niskotonowy który masz, ma tak małą średnicę, że spokjnie zagra tak wysoko jak średniak, skoro niskotonówka i wysokotonówka razem wypełni Ci całe pasmo to po co Ci głośnik średniotonowy??????????????????????????
napisze jeszcze raz, SPRZEDAJ to co masz, kup sobie ARNy150 i SC10N, w necie znajdziesz do tego litraż obudowy, gotowy projekt zwrotnicy i wymiary tunelu BR, a cały zestaw zagra Ci dużo lepiej niż te STXy
daj po 2 arny i 1 sc10n i też Ci wyjdą wypasione podłogówki, które zagrają na pewno lepiej niż to co tam sobie wybrałeś (a co do wielkości, ARN ma średnicę większą o 1cm od tych stx-ow a sc10n ma taką samą jak tesla)

na koniec najważniesze, w poprzednim Twoim temacie o wyborze głośników dawano Ci dobre rady, jeśli nie chcesz i tak z nich kożystać, to nie pisz na forum

Albo kup zwrotnice uniwersalna i ciesz sie ze w ogóle gra.

Powrót