• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w doborze głośnika do obudowy subwoofera

Reakcji
0
Mam obudowę subwoofera na głośnik 10”. Obudowa jest zamknięta i komora głośnika ma wymiary wewnętrzne 30x30x19cm, czyli objętość 17,1 litra.
Szukam głośnika, który zagra poprawnie w takich warunkach. Proszę o pomoc w dobraniu konkretnego modelu lub podaniu jakie parametry powinien mieć głośnik do takiej obudowy.

miedzy 100 a 400zl jest olbrzymia roznica

lepiej napisz pelnymi zdaniami co to jest, do czego ma sluzyc i jakie masz plany?
jak masz do tego dokupic wzmacniacz to trzeba to razem przemyslec

Wolał bym sklepać nową obudowę o odpowiednim litrażu, niż szukać głośnika do istniejącej.
Gdyby to była jakaś wielka obudowa... ale w tym przypadku nie ma co się zastanawiać.
Jeśli to ma być do samochodu, to za 400zł spokojnie kupisz wzmacniacz (np. Car Power HPB-602), głośnik STX 10" samochodowy oraz złożysz obudowę do niego.

Pomoc w doborze głośnika do obudowy subwoofera

Uzupełniając: obudowa jest z subwoofera B&W ASW675. Kupiłem ją za grosze. Sądziłem (może nadal sądzę), że dobór głośnika do w końcu fabrycznej obudowy nie będzie trudny. Oryginalny głośnik B&W nie jest już niestety dostępny. Szukam wiec zamiennika. A wzmacniacz rozważam albo polski z subwoofery.pl lub coś z szerokiej oferty AliExpress.
Podałem taki rozrzut cen, bo nie mam dobrego rozeznania w cenach głośników. Wolałbym oczywiście wydać jak najmniej, ale jeżeli ktoś poradzi, że taki głośnik za 100zł jest słaby, a lepszy i dobrze dobrany do tej obudowy kosztuje, powiedzmy 400zł, to mogę tyle dać. Z podobnym wydatkiem liczę się również za wzmacniacz.

Ostatnia edycja:
No to gorzej, głośnik samochodowy nie nadaje się do suba domowego, a znaleźć głośnik 10" domowy który zagra w tak małej obudowie będzie ciężko.
Peerless XLS10 grał już w 20L, można było kupić go za 300zł używanego (a i tak pewnie wymiar nie będzie pasować).
Panel do suba min. 200zł (używany) i to tylko podstawowy (również bez przeróbek się nie obejdzie pewnie).

Trudno. Dziękuję za wyjaśnienie. Czyli pomysł budowy suba do wyrzucenia... wraz z obudową :)

Powrót