• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w doborze głosników do kolumn DIY !!!????

Reakcji
0
Witam, od pewnego czasu czytam to forum i wpadłem na pomysł ze tez che cos zbudowac. Dlatego jednego dnia poszedlem na strych i znalazłem dwa głośniki Gdwk 9/80/1 i pomyslałem ze one własnie mi posłóza do budowy. Chce zbudowac kolumny podłogowe dosyc wysoki i waskie myslałem o konstrukcji 2 droznej na głosnikach Tesli bo sa tanie a stosunkowo dobre z tego co czytałem. Myslałem o modelach 2x ARN 130-02/4 lub 2x ARN 150-03/05-4 do jednej kolumny plus ten gdwk. co wy o tym myslicie prosze o sugestie i inne pomysły.

130 nie sluchalem, 150 slyszalem u Pawla S, basi super z tego glosnika ale fakt jest taki ze nie ma zbyt wiele srednich, niech on Ci dokladnie podpowie bo sie zna;)
teraz na allegro sporo jest tonsili, po atrakcyjnej cenie, moze ktorys z nich??
a Co ze zwrotnica??

Z Pawłem juz rozmawiałem na innym forum zaproponował mi pomoc wiec jest oki.
P.s wystapił mały problem z gdwk chyba cosik jest z nim bo raz graja raz niee.
A co do tonsili sa dosyc drogie mam nawet dwa gdn 20/60/3. Pozatym podobaja mi sie waskie kolumny a tasile maja dosyc dóze głosniki

takero, ale jak je sprzeda to starczy jedynie na GDWK PJ - co brzmi odrobine lepiej

NeptykTomek, skoro trafiles tutaj to juz pociagne ten temat do konca.
moze zacznijmy od tego ile mozesz na to pieniedzy przeznaczyc??
jaki masz wzmacniacz i co miales do tej pory?

Zawsze można , a nawet trzeba dołożyć.
Kolumny robi się raz na pare lat więc można wyłożyć na nie jakąś tam konkretną kase, pare stów w skali paru lat ro chyba dość niewiele ?

Mam około 250zł na przetworniki i zwrotnice bo reszte posiadam deski wkrety szpachle itp.
Zalezy mi na kolumnach waskich bo mam mało miesjca w pokoju kolumny maja słuzyc w puzniejszym czasie do kina domowego w planach jest suba aktywny i jeszcze para innych kolumn. Napedzac bede to Technicsem SU-V303.
A posadałem Tonsil Fenix II (brat sie wyprowadził i je zabrał bo były jego)
i tak tylko to glosniki od kompa co w domu. Bo z estradowego sprzetu to mam
dwa suby na eminece delta i dwa na sigma i dwie kolumny yone. Dwie koncówki ads 1400 i crowna

Powrót