• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pomoc w wyborze obudowy

• Autor wątku Autor wątku Vwad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Proszę o pomoc w wybraniu obudowy do głośnika pionieer ts-w3001d4 nie wiem czy zrobić odbudowę zamkniętą czy bass-reflex

kolega mial tego pionka tylko ze z poprzedniej seri. najlatwiej wsadzic go w obudowe zamknieta bo w b-r tunel musialby byc ogromnych rozmiarow no i sama obudowa bylaby sporo wieksza.
glosnik nadaje sie tylko i wylacznie do deformowania karoseri pojazdu wiec mozesz pobawic sie z b-r bo o jakosci to nawet niema co tu marzyc...

a no i nie ten dzial bo to glosnik CA i do domu sie nie nadaje

Fs 33.3Hz
Qts 0.604
VAS 11.83 litry
Qtc 0.707
z obliczenia ze wzoru wyszło mi obudowa 32.06l i Fb=38Hz oczywiście zamknięta

Pawel S. czemu nie nadaje sie do domu ?

Vwad napisał:
VAS 11.83 litry
czy aby napewno przecinek jest w dobrym miejscu?

Vwad napisał:
Pawel S. czemu nie nadaje sie do domu ?
bo to sa glosniki przeznaczone specjalnie do samochodu. maja niska efektywnosci i spory x-max. o dziwo w domu to sie KOMPLETNIE NIE SPRAWDZA. wiem bo sam sie przekonalem. rozczarowalem sie bardzo 3szt peerlessa resolution 10 a w samochodzie robily juz potezne wrazenie...

Vwad napisał:
taki żeby miał min 300 RMS
a jaki masz wzmacniacz ze chcesz min 300W?

no i ile kasy? tyle co na pionka?
jakie pomieszczenie?
jakie przeznaczenie? muzyka czy kino?

jak na poczakte to polecam mivoca XAW 310

jest to wzmacniacz nikko 4x150w RMS + korektor i chce ten wzmachol przeznaczyć wyłancznie tylko na subka

Vwad napisał:
jest to wzmacniacz unitry 4x 80w RMS
primo - niema wzmacniacza 4x... (tzn poza kilkoma przypadkami)
secundo - jak chcesz zasilic 300W glosnik wzmacniaczem 80w??

[ Dodano: 2008-02-20, 21:07 ]
Vwad napisał:
jest to wzmacniacz nikko 4x150w RMS
hehe zdazyles zmienic jak pisalem :P
ale i tak to malo - do tego wzmanciacza 2x MDS08 lub 2xmivoc XAW210

bo mam dwa i nie wiedziałem którego podać a niemożna jednego wzmacniacz w mostek i podłączy na przykład dwa głośniki w jedna obudowę albo jakiś głośnik 2cewkowy

Powrót