• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc w wyborze subwoofera aktywnego

Reakcji
0
Witam!
Tak jak w temacie- potrzebuję pomocy przy wyborze subwoofera aktywnego do słuchania muzyki w pokoju (podłączam chinchami kolumny do wyjścia w subwooferze i jazda).
Pokój około 20m2
Przedział cenowy, który mnie interesuje to 300 do max 500 zł.
Rozglądałem się na allegro i wybrałem 3 modele:

AUNA LINIE-300-SW-WH
STX S-200n
VK 7820

Czy polecacie któryś z tych subwooferów?
Lub też czy znacie coś innego w podobnym przedziale?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;)

Jak kolumny podlaczysz czinczami do wyjścia suba, rozwiń tą myśl co to za kolumny są

Czyli masz aktywne kolumny, nie wiem jak ten pierwszy ale z tych 3 to bym tego stxa rozważyl

Może lepiej napisz dokładnie co masz za głośniki i suba teraz, firma model żeby to wszystko grało ze sobą, nie jestem pewien czy stxa ma lineout ale to można rozdzielacz czincz dać

Kolumny: 2x TSM Puris 200 70 watt
Subwoofer: tu już trochę skomplikowane. Kiedyś miałem subwoofer Tracer TRG-2S-330-A-4. Niestety los chciał, że nie wytrzymał- wyciągnąłem więc z niego cały moduł wzmacniacza i podłączyłem pod nieużywany subwoofer ze starego kina domowego Simbio. Taka prowizorka została do dziś :D

//edit

Dodaję zdjęcia:
http://pics.tinypic.pl/i/00685/8khcb1tbkrjj.jpg
http://files.tinypic.pl/i/00685/zhzn9ynhrod3.jpg
http://files.tinypic.pl/i/00685/x8djsg69x1ly.jpg

Sprawdziłem jeszcze moduł wzmacniacza w Google. W stx jest zarówno Line In jak i Line Out.

Ostatnia edycja:
Twoje kolumny nie są aktywne, nie podlaczysz żadnego suba tak, chyba że będziesz miał moduł 2.1 czyli 3 końcówki mocy

Hmm... przerobiłem już 3 czy 4 subwoofery i do każdego w taki sposób podpinałem kolumny.
No tylko teraz chciałem właśnie coś porządnego kupić.
Myślałem, że skoro ma wejście Line Out to automatycznie da się pod niego podłączyć głośniki.

właśnie coś mi tu nie pasowało, jak chcecie mu podpowiadać sub aktywny jak on nawet wzmacniacza dla kolumn nie ma (wg. tych pierwszych rysunków w paincie")

także suchyrydz, jeśli chcesz zmieniać subwoofer zaopatrz się we wzmacniacz stereo z wyjściem subout do którego podłączysz sobie każdy subwoofer, a kolumny oddzielnie do wzmacniacza, ewentualnie zwykły wzmacniacz stereo i subwoofer z możliwością podłączenia kolumn czyli najpierw input z wzmacniacza, a później output do kolumn ale nie na cinchach tylko kablami

dla przykładu ja mam takie złącza w swoim SW515
89800361_2_1000x700_yamaha-yst-sw-515-powered-subwoofer-upload-photos.jpg

Ostatnia edycja:
Ok, rozumiem. Czyli czeka mnie kolejny wydatek. Jak już przy tym jesteśmy to czy poleciłbyś mi jakiś w/w wzmacniacz w przystępnej cenie (w miarę tanio)? :D
I druga sprawa- jak sprawuje się Twoja Yamaha? Chodzi mi o jakość dźwięku, wady i zalety :P

moja Yamaszka miodzio ale nie miałem porównania do wyższych modeli, mam go od 7-8lat chyba świeżo jak się na rynku pojawił i płaciłem wtedy ponad 3tys. za niego, zaliczył jedną wpadkę bo padł mi raz głośnik i musiałem naprawiać 3 lata po zakupie ale też nie ma lekko bo słucham głośno muzyki i on sam też jest dość głośno ustawiony
mam porównanie do zestawu kolegi Z5500 Logitecha, którego słuchałem już w różnych pomieszczeniach i na pewno Yamaha gra lepiej

Powrót