• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pomoć w zakupie głośników do zestawu audio

• Autor wątku Autor wątku kion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie taniego zestawu audio. Na razie odsłuchuję w stereo na kolumnach tonsil zg10-C. Ale chcialbym jeszcze podłączyć dwa głośniki i może w przyszłości jakiegoś suba. Mam dwie stare obudowy ZG10. Były w nich głośniki gd 20/10, ale jeden nie gra, a drugi to już gdn 20/30 z poszarpanym zawieszeniem górnym. W ZG10-C zmieniłem parę lat temu głośniki gdn 20/30 na 20/40.
Teraz zastanawiam się czy nie włożyć do ZG10-C tesli ARN 200-05/8 a stare gdn20/40 uzyć jako satelitki w zg10. Na jakości tyłu mi nie zależy, ale niech sobie pobzyczą czasami.

Czy nie zepsuję sobie przodu? Wiem, ze nie jest to jakoeś cudo, ale nie chciałbym pogorszyć parametrów.

trochę czytałem o tesli i są pewne pochelbne opinie. No i ta cena.

Mogę jeszcze kupić sredniotonowce i wrzucić do zg10 i nie ruszać przodu, ale jeśli jest okazja, to może warto zmienić gdn 20/40 na tą teslę?

nie wiem ile ma tesla modeli, ale po to jest forum, by zapytać co jest dobre. Ja po prostu szukam czegoś w zastępstwie.

żeby tak człowiek mógł wszstko w archiwach znaleźć....

ps

idąc dalej tropem szukacza znalazełem arn-6618 na empire. Czy te głośniki spiszą się lepiej?

no niewiele ma wspolnego ten topic z moim. Wyszukałem też z marnym skutkiem inne posty tego autora. Niewiele na forum mozna znaleźć odnośnie arn 6618.

Ale dzięki przynajmniej za jakiś odzew.

witam

kion moj kolega ma ten glosniczek gdzies w szafie. moge go pozyczyc ale to troche potrwa bo jutro matura.
mialem go na chwile i szczerze mowiac to nic nadzwyczajnego, chociaz jest lepszy od alphardow.

już kupilem sobie dwa te głośniki. Nie kosztowały wiele, więc nieweile stracę. Myslałem, ze uda mi się zmienić z przodu dwa tonsile, jednak nie mogę ich wyjąć z maskownicy i sobie odpuszczam, bo wydaje mi się, ze przy próbie naderwałem lekko górny resor. Ale trzyma się na maskownicy, więc poskręcałem i tak zostawiam. Nie mam jednak pojęcia co w takim razie zrobić z dwoma teslami. Zrobię chyba z nich suba, bo tonsile 20.40 nie wyrabiają. Może też pomyślę o centralnym.

Na razie planuję budowę suba. Chcę zrobić BR do uzupełnienia zestawu. Nie wem tylko jak policzyć obudowę. Mam niby parametry z tesli, ale nijak mają się one do Winisd.

Czy ktoś z was może mi poradzić, jakie wymiary ma mieć obudowa i wielkość BR dla pasywnego?

Basik, raczej wolałbym ostrzejszy, przedewszystkim do rocka, ale jakiś film też obejżę, jak znajde czas.

PS
Wzmacniacz ma 6 x100 RMS philips dla 1kHz przy 6ohm

Powrót