• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pomoc w zaprojektowaniu monitorków

Reakcji
0
Witam. Zabieram się w tym tygodniu za robienie monitorków na stx 14/100 i pj . Chciałbym żeby użotkownicy forum, czyli Wy pomogli mi w doborze pojemnosci obódów i otworu br do tych właśnie głośników. Schemat zwrotnicy mam ale na obudowe 15l, nie wiem czy to ma znaczenie że zwrotnica odpowiednio na 15l czy uniwersalna? Dziękuje z góry za pomoc ;)

Skopiuj może czyjąs konstrukcje z tym STXem, albo innym o podobnych wymiarach a strojenie wyznacz w WinISD :wink: Parametry głośnika chyba masz :wink: pzdr

15L dla 14cm wooferka moim zdaniem przesada lekka skoro mają być monitorki to małe, wiec mysle ze 10L@48Hz go zadowoli, jezeli sie myle pprawicie mnie...

m3ndium, dzieki ze mnie wyreczyles ;)
czarekp9, Dawid-SS, te 15 litrow na zwrotnicach irka to nie jest zalecana pojemnosc dla danego glosnika! to jest pojemnosc skrzynki testowej w ktorej irek robil pomiary!

czarekp9, ostatnio był bardzo podobny temat, wrzuciłem rysunek techniczny mojej budy, dyskusja nad wieloma aspektami budowy trwała parę stron chyba...
Więc użyj wyszukiwarki zanim znów coś napiszesz.

Powrót