• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pomoc w zaprojektowaniu moze nawet wykonaniu zwrotnicy

a to ciekawe co mówisz bo testowałem go w 13l niepamiętam już jak strojonych i spokojnie wytrzymywal te 80w...
Teraz w 10l @ 50hz spokojnie wytrzymuje 90w...
Po 1 imho za nisko go zestroiłeś, a po 2 masz kiepskiego wzmaka widocznie...

nie nie nic nie podbijam basu. a glosnik moge zestroic wyzej nie 42-43 co za problem skrocic bass reflex. ale wytrzymalosci to nie zmieni. wszystko da sie zweryfikowac ale 11 litrow to ok moge zestroic na 50 hz mowicie ze lepiej bedzie??

zmierz sobie impedancje to sam zobaczysz że za nisko...
czym to napędzasz ? (jaki wzmak?)

to co na ile mam zestroic?? bo teraz mysle o zestrojeniu na 50 hz w 11 litrach vbedzie dobrze?? wzmacniacz juz pislam pioneer SX-335

Nie wiem jak u ciebie jest ale u mnie ten głosnik gra całym pasmem w budzie 14,5l zestrojonej na ok 54Hz (fi 6,8cm l=22cm, takie miałem od XW) dostaje ok 45W bo na tyle wzmak moze wyrobic i ten głosnik spokojnie to wytrzymuje powtarzam gra calym pasmem!!!! Jak dam na full to w 20m2 nie da sie wytrzymac. Basu az nadto moze nie super niskiego ale jak dla mnie idealnie.
Moje kolumny na XW+ARV graja ciszej chociaz sa lepiej wysterowane (ten sam wzmak tylko ze xw maja 4ohm-y)od AX-a.
Juz nie moge sie doczekac jak skoncze obudowy dam normalne strojenie zmniejsze objetosc, inne bass-reflexy,zrobie zwrotke i kupie seasy.Ale juz teraz jest duzo lepiej od XW wole AX słuchac.

jak na razie koncze obudowe pierwsza i zestroilem na od 47-49 hz ale jeszcze czekam az skoncze oklejac fornirek i zloze cala kolumne i wtedy zobacze jak gra... a zdjecia juz niedlugo :D

[ Dodano: 2007-01-31, 23:06 ]
hehe pierwsza kolumna skonczona (no prawie jeszcze druga i moze 3 warstwa malowania a potem wszystko bezbarwnym lakierem ale juz efekt jest zaje... nie spodziewalem sie nawet ze az tak dobrze to wykonam zestroilem na ok 48 moze 50 hz i pozostalo tylko polutowanie juz na odpowiednich kablach pomalowanie nastepnych warstw i gotowa ale wyglad juz mozna podziwiac bo z wygladu na zdjeciu za wiele sie nei zmieni.) niedlugo foty pewnie jutro jak zdaze a jak nie to po powrocie z obozu :D

[ Dodano: 2007-02-01, 09:13 ]
....

[ Dodano: 2007-02-01, 09:16 ]
kolumna 1 ( nie skonczona )

Załączniki

• dsc01084_127.jpg
    dsc01084_127.jpg
    29.5 KB · Wyświetleń: 0
  • dsc01083_129.jpg
    dsc01083_129.jpg
    35.5 KB · Wyświetleń: 0
  • dsc01082_116.jpg
    dsc01082_116.jpg
    41 KB · Wyświetleń: 0
  • dsc01081_179.jpg
    dsc01081_179.jpg
    31.2 KB · Wyświetleń: 0
To ja pierwszy sie wypowiem. :twisted: Pomysł z kolorami mi nawet sie podoba ale za to buda wydaje sie za duza tzn za szeroka, odstepy miedzy przetwornikami tez za duze i ten bass-reflex wiekszy niz głosnik. Szczuplejsze by duzo lepiej wygladaly, wiem bo takie robie :razz: .Co do strojenia to sie zabardzo nie wypowiem bo jeszcze u siebie nic nie kombinowalem ale wydaje mi sie ze ciut za niskie ja bede dawał ok 55Hz ale to sie okaze dopiero w praniu.

daniel69, sorry, ale nie podoba mi się. Wydiwiona na siłę.
Czy przy takiej średnicy BR masz odpowiednią długość?
Przetworniki zbyt oddalone od siebie.
Ogólnie - kolumna zbyt duża, jak na takie 2 mikrusy.

niestety stylistycznie mi sie nie podoba...
ale napisz lepiej jak gra perelka;)

coś proporcje budy imho nie te , jak i sam rozmiar...
Jeśli już podłogówki to raczej smukle, inaczej krowiasto to wygląda... :/
Zamiast chwalić się tu pobieżnie opisując to lepiej poczekaj tydzień i zamieśc w konstrukcjach :)
Moje monitorki też się tam może niedługo pokażą :)

wrocilem z obozu a tam zastanowilem sie nad wszystkim i doszedlem do takiego samego mniasku jak Wy... kolumna teraz i mi nie pasuje nie tylko z wygladu ale i technicznie a wiec troche pozmieniam nawet bardzo wiele :D Na obozie naczytalem sie wiele o oudio i naogladalem i wrocilem nastawiony do wszystkiego troche inaczej... za kilka dni moze przerobie i ukoncze choc ta jedna kolumne i wtedy powrocimy do tematu :D mam teraz inny problem a mianowicie tak powiedzcie mi jak zrobic by podlaczone 2 glosniki szeregowo lub rownolegle (oba 8 ohm) dalej byly konstrukcja 8 ohm bo przez jedna mozliwosc omowosc maleje a przez 2 rosnie a wiec jak zrobic by konstrukcja zostala dalej 8 ohm ale glosniki koniecznie szeregowo lub rownolegle i oba rowniez 8 ohm

nie podobalo sie... :/ szkoda ale faktycznie chu...owa. :D ale teraz juz ja tak o nowej powiedziec nie moge... teraz mi sie podoba a czy wam sie spodoba to sie okarze ale co najwazniejsze gra na prawde extra... 2x gdn i jeden gdwk. zdjecia soon :D

Powrót