• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[POMOC] Wzmacniasz symetryczny

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Mam transformator 2x24 + 18V 200W i chce do niego zrobić zasilacz symetryczny powieważ mam zamiar zrobić wzmacniacz na 2x TDA7294. jakie elementy to niego wykorzystać (diody do mostka gretza i kondory) chodzi o wartości. Jesli 2x24V wykorzystam na TDA to do tych 18V który bym wykorzystał np. do przedwzmacniacza to musze robić drugi mostek??

ps. czy ten schemat będzie dobry?
zassym.GIF

Mostek prostowniczy 20A kondensatory absolutne minimum to 4700 uF a do tych 18V trzeba juz drugi mostek

takero, najpierw mi wytłumacz na czym polega różnica pomiędzy preamp'em, a symasym'em. Szukam po prostu taniej konstrukcji wzmacniacza który ma napędzać 2 kolumny 2x stx 17-80-4 SC i 10-200-4 PJ. Co do mostka myslałem dać 25A. Może ktos dać konkretny schemat?

poti89, jeśli tak jest to chę zbudowac symasyma (bo to chyba wzmacniacz mocy :mrgreen: ) a co do przedwzmacniacza to mam później w planach zrobic coś małego i umieścic do w nic (cosć co tylko weteguluje tony niskie, wysokie, balans ewentualnie loud)

Poprzegladaj symasymy innych np ZIBI'ego, ESH'a czy JQ a moze wybierzesz cos dla siebie :razz:

Dobra, widzę że nie ma chętnych, a poti89 wie jeszcze mniej ode mnie :razz: . MOże na elce mi pomogą.Temat do zamknięcia

krzyhoo9 napisał:
takero, najpierw mi wytłumacz na czym polega różnica pomiędzy preamp'em, a symasym'em.
preamp to inaczej przedwzmacniacz ;]
krzyhoo9 napisał:
Szukam po prostu taniej konstrukcji wzmacniacza który ma napędzać 2 kolumny 2x stx 17-80-4 SC i 10-200-4 PJ.
żal symasyma do tak kijowych kolumn, ale kolumny można zawsze zmienić ;]
krzyhoo9 napisał:
Co do mostka myslałem dać 25A. Może ktos dać konkretny schemat?
Schemat pod konkretny mostek ? :D
krzyhoo9 napisał:
Dobra, widzę że nie ma chętnych, a poti89 wie jeszcze mniej ode mnie :razz: . MOże na elce mi pomogą.Temat do zamknięcia
Chętnych do czego ? Do podania schematu filtra ?
http://diyaudio.pl/search.php
pytanie zadawane 100x conajmniej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót