Te kodeki raz działają a raz nie - już się nie raz nażonglowałem nimi żeby film odpalił jak trzeba - ostatnio używam k-lite mega codec pack i jak narazie zero problemów. Lecz jakiś czas temu natrafiłem na kilka trailerów z dźwiękiem przestrzennym które na Power DVD śmigały ślicznie a na ALLPlayerze jedynie w stereo emulowanym na 5.1
Co do SoundStorm: zauważ że mowa jest o kartach Creative i odnośnie ich moje stwierdzenie jest 100% prawdziwe. Tak na marginesie to już by był najwyższy czas żeby Creative wprowadziło obsługe wszelkiego generowanego przez ich karty dźwięku przestrzennego na SPDIf ale jak na razie nic się na to nie zanosi (nic nie zostało wspomniane na ten temat nawet w pełnej specyfikacji układów X-Fi)
Co do kabelka to pożyczyłem sobie kiedyś takowy do testów - różnica w jakości dźwieku była, nie zaprzecze (na korzyść cyfraka) lecz tylko przy dużych głośnościach kiedy to przy SPDIf trzeba było dać głośniej żeby pojawił się szum w głośnikach (przy cyfrowym wejściu nie przedostają się szumy karty dźwiękowej), lecz dopóki istnieje konieczność przełączania się pomiędzy wejściami i źródłami dźwięku to nie zdecyduje się na coś takiego (przykład: oglądam film DVD przełączam się na SPDIf i włączam automatyczną detekcję rodzaju dźwięku, chcę obejżeć film DivX z dźwiekiem stereo to przełączam się na ręczny wybór rodzaju dźwięku i wybieram 6CH STEREO, chcę pograć w grę przełączam się z wejścia cyforwego na analogowe, chce posłuchać muzyki przełączam się z analogowego na cyfrowe i z automatycznego wykrywania dźwieku przełączam się na 6CH STEREO) uff trzeba przyznać że kawał klikania po opcjach żeby nacieszyć się NIEZNACZNIE lepszym dźwiękiem w porównaniu do wejść analogowych przy których te problemy nie istnieją
Co do Kx i "idealnie" działającego dźwięku przestrzennego wypowiem się następująco: bullshit ;P
Przykładów nie trzeba szukać daleko - np. FarCry i nadlatujący helikopter w jednej z pierwszych misji: z kx jest porażka najpierw dźwiek nadlatującego helikoptera pojawia się znikąd i to z pełną głośnością w lewym przednim głosniku potem nagle przeskakuje na prawy przedni aby po chwili przeskoczyc na tylni prawy a na końcu poprostu natychmiast zaniknąć :/
Specjalnie przetestowałem ten sam moment gry na orginalnych sterach: dźwięk nadlatującego helikoptera powoli narasta w lewej przedniej kolumnie, po osiągnięciu pełnej głośności powoli zaczyna zanikać gdy w tym samym czasie narasta w prawej przedniej kolumnie aby nastepnie w ten sam sposób przejsc na tylną prawą a nastepnie powoli w niej wygasnąć...i to jest dźwięk przestrzenny !!!
Co do kodeków w sterownikach: a owszem i są to we wszystkich edycjach sterowników Creative od czasów Audigy 1. Poniżej dowód (screen z Audio Console hackowanych driverów Audigy 4 Pro=>Audigy 2 ZS):
Co do X-Fi to owszem będzie miał niezliczoną ilość bajerów z których połowa zostanie wykorzystana dopiero w nowej generacji gier lecz chodzi tu także o jakość dźwięku z przetworników cyfrowo-analogowych która ma być jeszcze lepsza (bardzo mi przydatne), drugą ważną cechą będzie CAŁKOWITE odciążenie procesora głównego z obliczeń związanych z generowaniem dźwięku (bardzo przydatne w nowych grach które wciskają siódme poty z leciwego już złomiku ;P a nawet w przypadku szybkich komputerów zawsze choćby mały wzrost wydajności nie zaszkodzi), trzecią zaletą będzie bazujący na legendarnym Aureal 3D nowy engine dźwięku przestrzennego dla słuchawek. Do tego dochodzi wreszcie pełne wsparcie standardu 7.1 (teraźniejsze karty niby mają to wsparcie ale tylko poprzez emulację co oznacza że trzeba podpiąć dedykowane kolumny oczywiście tego samego producenta żeby mieć niby dźwiek 7.1 gdyż na samej karcie wyjścia są tylko na 5.1) Pożyjemy, zobaczymy, poczekamy aż stanieje i kupimy ;P
PS. Gdyby Creative wprowadziło wreszcie wybór czy przy włączonym wyjściu dla suba ma być także basik w kolumnach to zaraz bym na to zbierał jak się tylko da (na dzień dzisiejszy wszystkie karty tej firmy a raczej ich stery tną bass dla kolumn tam gdzie zaczyna grać sub

no chyba że się wyłączy to bzdurne bass redirection wtedy kolumineki grają całym pasmem ale sub milczy...