• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pomocy!!

• Autor wątku Autor wątku surf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam ogół!! i pozdrawiam;]
mam duzy problem: posiadam koncówke mocy i odtwazacz cd i chciałby je oczywiscie podłaczyc ale oczywiste jest ze nie chce miec odrazu full powera wiec chciałbym miec jakiś "ściszacz" do tego, taki feader(chyba tak to sie pisze;)) i prosiłbym Was o jakis schemat takiego urzadzonka albo link albo cokolwiek. owe urzadenie podłączył bym pomiedzy koncówke a cd'ka. z góry dzieki

pamietaj ze ma to dzialac jako dzielnik napiecia a nie zwykly rezystor polaczony szeregowo

czyli coś takiego:

sory za jakość, ale słabo rysuje:)

bardziej łopatologicznie sie nie da

mam nadzieje ze juz ostani raz poprawiam;)

Załączniki

• potencjometr.jpg
    potencjometr.jpg
    15 KB · Wyświetleń: 0
a czy taki potecjometr sprawdzi sie do diskmena +eqalizer ze wzmacniaczem samochodowym ?bo zle mi w aucie sciszac na diskmenie ,niewygodnie a tak to bym sobie zamontowal taki potecjometr?

jak najbardziej sie sprawdzi. mój qmpel również używa discmana z wzmakiem na tda2005 i musze powiedziec ze gra to lepeij niz niejedno radio fabryczne.

Rysunek pochodzi z elektrody.pl ale potencjometr lepiej zastosować 47kOhm B.

Taki układ sprawdza się zawsze w 100 procentach...

Oczywiście na schemacie jest sterowanie dla jednego kanału :)

Załączniki

• preamp_-_potencjometr.jpg
    preamp_-_potencjometr.jpg
    8.5 KB · Wyświetleń: 0
Rysunek dziejoka będzie git jak zamienisz wejście z wyjściem :). Oczywiście pisząc wejście wyjście mam na myśli sygnał dochodzący. Niektórzy stosują logike ujemną i myśla o sygnale wychodzącym ;) .

a nie prościej i bez zbędnych nieporozumień napisać na rysunku skąd jest sygnał i dokąd idzie (płynie, biegnie, leci itd...)?

DZIEJOK

Na wzmacniacz ma iść środkowy odczep potencjometru.
Nie mam już dzisiaj siły na rysunki ale narysuje to porządnie i wkleję do posta...
Powodzenia.

Powrót